Европейската централната банка (ЕЦБ) ще повиши лихвените проценти от 1

...
Европейската централната банка (ЕЦБ) ще повиши лихвените проценти от 1
Коментари Харесай

След 11 години Европейската централна банка за първи път повиши лихвата

Европейската централната банка (ЕЦБ) ще увеличи лихвените проценти от 1 юли с 0.25 базисни пункта. Централната банка не е повишавала лихвата от 11 години насам - сега тя е минус 0.50%. Банката ще спре и програмата за изкупуване на облигации в края на този месец, която коства 20 милиарда евро месечно.

Промяната в паричната политика на ЕЦБ е в отговор на високата инфлация в Еврозоната, която през май доближи 8.1% - най-високата стойност от основаването на валутния съюз. Банката чака годишната инфлация за 2022 година да бъде 6.8%. С новия курс централанта банка се стреми да потисне инфлационния напън - стремежът е да се доближи 2%.

Възможно е това да не е единственото нараствания на лихвата през актуалната годината, в случай че средносрочната вероятност за инфлацията се утежни. Това може да се случи на съвещанието през септември, когато допустимо централните банкери да покачат лихвата с 0.50 базисни пункта. ЕЦБ предвижда и намален напредък до 2.8% в Еврозоната през тази година, в резултат на войната в Украйна, проблемите във веригите за доставки и нарасващите цени на съществени първични материали.

В началото на предишния месец Федералният запас също увеличи лихвените равнища и то с 0.50% - рекорден растеж от 22 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР