Европейската централна и Българската народна банка създават нова суап линия.

...
Европейската централна и Българската народна банка създават нова суап линия.
Коментари Харесай

Крачка към еврозоната: ЕЦБ и БНБ установиха суап линия за осигуряване на ликвидност в евро

Европейската централна и Българската национална банка основават нова суап линия. Договорът ще остане в действие до 31 декември 2020 г . , или толкоз дълго, колкото е належащо, оповестяват от Българска народна банка.

Размерът на суап линията е избран на 2 милиарда евро. Целта на валутното съглашение е да да обезпечи евро ликвидност. Съгласно новата суап линия Българската национална банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в подмяна на български левове.

От Българска народна банка прецизират, че оптималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца. България се приготвя за присъединяване във валутния механизъм (ERM II), което е причина за дадена държава-членка да се причисли към еврозоната.
Бойко Борисов: Очаквам до края на седмицата да сме подготвени с документите за " чакалнята " на еврозоната Българска народна банка приготвя суапова договорка с ЕЦБ
Междувременно министър председателят Бойко Борисов беседва с ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, оповестиха от държавната пресслужба. Двамата разискаха опциите за справяне с последствията от COVID-19 и нуждата от общ европейски финансов отговор на отрицателните отблясъци от пандемията.

„ Това е огромна поддръжка за България и гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб, който в обстановка на рецесия би трябвало да бъде оптимално предпазен “, акцентира в диалога българският министър председател във връзка на откритата суап линия.

Борисов посочи, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна изгода за стопанската система ни и добави, че общият банков надзор е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов подчертава и върху съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът у нас осъществят в процеса по подготовката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР