Европейската централна банка заяви, че инфлационните очаквания на потребителите за

...
Европейската централна банка заяви, че инфлационните очаквания на потребителите за
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлационните очаквания в еврозоната намаляват

Европейската централна банка съобщи, че инфлационните упования на потребителите за една до три години напред са намалели, съгласно резултати от последното изследване на ЕЦБ спрямо предходните данни, показани през октомври 2022 година

ЕЦБ означи, че продължителното повишаване на възприеманата от потребителите инфлация през предходните 12 месеца е спряло, като междинният % остана на 9,9%. Инфлационните упования останаха много под възприемания минал ритъм на инфлация, изключително в средносрочен небосвод от три години.

Средните упования за инфлацията през идващите 12 месеца понижават от 5,4% на 5,0%, до момента в който упованията за потребителската инфлация за три години напред се намаляват от 3,0% на 2,9%, приближавайки се едва към целевото средносрочно равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

ЕЦБ уточни, че несигурността по отношение на инфлационните упования за година напред е релативно постоянна от юли 2022 година насам, макар че остава много над равнището, преобладаващо преди войната в Украйна.

В същото време потребителите чакат номиналният им приход да нарасне с 0,9% през идващите 12 месеца по отношение на упования през предишния октомври за напредък с 0,7%. За първи път от средата на 2021 година упованията за номинален растеж на разноските през идващите 12 месеца понижават – от 4,7% през октомври на 4,3%, съгласно последното изследване на ЕЦБ. Възприемането на номиналния напредък на разноските през предходните 12 месеца остава непроменено на 6,3%.

Според последното изследване на ЕЦБ, упованията за стопански напредък в еврозоната за идващите 12 месеца се усилиха от -2,6% през октомври до -2,0%. В сходство с по-високите упования за стопански напредък, упованията за равнището на безработица за 12 месеца напред се намалиха до 12,4% спрямо 12,5% през октомври. Потребителите не престават да чакат бъдещото равнище на безработица да бъде по-високо от възприеманото настоящо равнище на безработица от 11,8%.

Потребителите също по този начин чакат повишаването на жилищните цени през идващите 12 месеца да остане относително постоянен от 3,1%. Очакванията за ипотечните лихвени проценти за 12 месеца напред обаче се покачиха в допълнение до 4,8%, което е с 1,5 процентни пункта повече спрямо началото на 2022 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР