Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото,

...
Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото,
Коментари Харесай

ЕЦБ сваля лихвите през лятото

Европейската централна банка евентуално ще понижи лихвените проценти през лятото, съобщи в сряда шефът на ЕЦБ Кристин Лагард, добавяйки, че централните банкери би трябвало да имат задоволително данни за растеж на заплатите до " късната пролет ", с цел да решат дали инфлацията в еврозоната ще продължи да спада.

В изявление за Блумбърг в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос Лагард сподели, че има " наваксване в договарянето на заплатите ", като ЕЦБ изчаква да види дали това наваксване е задоволително мощно, с цел да увеличи цените.

" Трябва да имаме информация, която можем да проверим в края на пролетта ", означи тя.

Попитана дали е съгласна с сътрудниците си членове на управителния съвет на ЕЦБ, които алармираха, че това лято се чака понижаване на лихвените проценти, тя отговори:

" И аз бих споделила, че е евентуално. Но би трябвало да бъда резервирана, тъй като ние също по този начин споделяме, че сме подвластни от данните и че към момента има равнище на неустановеност и някои знаци, които не са закотвени на равнището, на което бихме желали да ги забележим ".


Само ден преди началото на по този начин наречения " интервал на безмълвие ", който предшества съвещанията на ЕЦБ за паричната и лихвена политика, Лагард се причисли към доста от нейните сътрудници в опитите да смекчат пазарните упования за идно намаляване на лихвите, като в същото време признава, че централните банкери са на път към понижаване на разноските за заемите.

" Вие сте говорили с някои от тях, те са говорили неотдавна и всеки от тях има своето мнение, което аз почитам изцяло. Като цяло се сплотяваме към решенията, които вземаме въз основа на данни. Някои от членовете на ЕЦБ имат своите локални вътрешни данни, те имат своите съответни равнища на инфлация, които са разнообразни в другите страни ", означи тя.

След нейното изявление за Блумбърг пазарните участници понижиха упованията си за общия размер на плануваните от тях съкращения на лихвите на ЕЦБ през тази година. Сега те виждат общо понижаване на лихвите в еврозоната със 140 базисни пункта (с 1,4%) до края на годината, което се равнява на пет съкращения на лихвените ставки с по 25 базисни пункта, като в това време дефинират на 60% вероятността за общо шест такива намаления в границите на 2024 година В края на предходната седмица пазарните упования бяха за шест понижения на лихвите на ЕЦБ с по 25 базисни пункта през тази година.

Освен това вложителите към този момент наподобяват по-малко уверени, че първото намаляване на лихвите от ЕЦБ ще бъде реалност още през април, което до момента се оценяваше като съвсем несъмнено, оповестява БНР.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР