Европейската централна банка вече бие тревога за повишаващите се имотни

...
Европейската централна банка вече бие тревога за повишаващите се имотни
Коментари Харесай

ЕЦБ се притесни за имотните цени, у нас не виждат балон

Европейската централна банка към този момент бие паника за повишаващите се имотни цени в Европа и даже заприказва за потребността от стягане на отпущането на ипотечни заеми. В своя полугодишен отчет основаната във Франкфурт финансова институция приказва за “нарастващи признаци на надценяване” на пазара. Това съгласно ЕЦБ е добра опция за централните банки да наложат предел на заемите на комерсиалните банки. По-високи условия за отпущането на ипотеки също е вид, считат от ЕЦБ.

Тревогата на централната банка на еврозоната по-специално е за семействата, които имат ипотечни заеми с плаващ лихвен %. Те били изложени на риска от ненадейно повишаване на лихвите, което можело да повлияе неподходящо на опцията им за обслужване на заема.

Повишаването на лихвите в отчета се преглежда като действителна опция, защото в текста се приказва, че високата инфлация сега е доста евентуално да се задържи по-дълго от предстоящото. Това би наложило повдигане на главната рента. Първопричината за настоящето състояние е, че стопанските системи на страните от Евросъюза се възвръщат от пандемията от ковид, само че това става на фона на свръхниски лихвени проценти и огромни парични тласъци.

Всичко това кара вложителите да поемат все по-големи опасности в търсене на рентабилност, а това прави пазарите на парцели, на задължения и на криптоактиви все по-податливи на корекции. Увеличението на цените на недвижимите парцели в Европейския съюз за второто тримесечие бе 7,3% на годишна база, а през третото - 6,8%.

Повишението от 7,3% бе най-високото от финансовата рецесия през 2008 година насам. В България последните досега данни на Национален статистически институт за жилищата сочат даже още по-голямо повишаване през второто тримесечие - 9,1%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР