Европейската централна банка вдигна лихвите със 75 пункта. Така основния

...
Европейската централна банка вдигна лихвите със 75 пункта. Така основния
Коментари Харесай

Европейската централна банка вдигна лихвите със 75 пункта

Европейската централна банка подвигна лихвите със 75 пункта. Така главния лихвен % става 1,25%  вместо досегашните 0,5% годишно и чака по-нататъшни нараствания на идващите няколко съвещания.

„ Управителният съвет взе решение да увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ със 75 базисни точки. Съответно, лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределните кредитни и депозитни линии ще бъдат нараснали надлежно на 1,25%, 1,5% и 0,75%, считано от 14 септември 2022 година ", се споделя в изказването.

„ Въз основа на настоящата си оценка Управителният съвет чака да увеличи в допълнение лихвените проценти на идващите няколко съвещания, с цел да потисне търсенето и да се защищити от риска от трайно повишение на инфлационните упования ", добавя регулаторът, написа крос.бг.

ЕЦБ отбелязва, че това решение е подбудено от задачата за реализиране на средносрочната цел за инфлация от 2%. Управителният съвет има намерение да реинвестира главните заплащания по скъпи бумаги по програмата PEPP с падеж най-малко до края на 2024 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР