Европейската централна банка трябва да продължи програмата си за изкупуване

...
Европейската централна банка трябва да продължи програмата си за изкупуване
Коментари Харесай

ЕЦБ трябва да продължи изкупуването на облигации, за да омекоти последиците от конфликта в Украйна

Европейската централна банка би трябвало да продължи програмата си за изкупуване на облигации най-малко до края на тази година и да я остави с отворен край, с цел да омекоти последствията от спора в Украйна. Това съобщи членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, представен от Ройтерс.

Той е първият представител на ЕЦБ, коментирал събитията в Украйна и метода, по който те могат да се отразят на проектите на финансовата институция за стесняване на тласъците и повишение на лихвите в опит да се пребори с високата инфлация.

Според гуверньора на Гръцката централна банка ЕЦБ би трябвало публично да се откаже от концепцията за намаление на лихвите и да си даде по-голяма независимост във връзка с периодите за тяхното повишение.

Инвеститорите чакат ЕЦБ да публикация проект за преустановяване на дългогодишната стратегия за покупки на активи APP по време на идващото си съвещание на 10 март, като по този метод ще се отвори опцията нарастване на лихвите до края на годината.

Той обаче акцентира, че сега икономическите вероятности са „ доста несигурни “, което значи, че ЕЦб би трябвало да подхожда по-скоро внимателно.

„ Оценявайки обстановката през днешния ден, бих предпочел удължение на програмата APP най-малко до края на годината, след септември, вместо по-рано. Не бих подкрепил обявяване на края на програмата през март “, добави той.

Европа разчита на Москва за към 40% от потребностите си от природен газ, като в това време внася и доста зърно от Русия и Украйна.

Според Стурнарас обстановката в Украйна ще потисне растежа на цените „ в средносрочен до дълготраен проект “, откакто в началото ги увеличи.

 „ Според мен ще има кратковременен инфлационен резултат – цените ще се усилят поради по-високите разноски за сила “, изясни той.

ЕЦБ разгласи през декември, че програмата APP ще бъде в действие най-малко до октомври – малко преди повишението на лихвите.

Доскоро търговците предвиждаха нарастване на депозитната рента на ЕЦБ с 50 базисни пункта, което би я издигнало до нулево равнище след осем години на негативна територия. След ескалацията в Украйна обаче упованията за сходно покачване понижиха.

Според Стурнарас актуалната висока инфлация в еврозоната (5,1% през януари) се дължи на „ серия от шокове в предлагането “.

„ Паричната политика не е подобаваща за справяне с тези шокове. Тя може да се оправи, само че на доста висока цена във връзка с продукцията и заетостта “, съобщи той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР