Европейската централна банка трябва да прекрати след септември своята огромна

...
Европейската централна банка трябва да прекрати след септември своята огромна
Коментари Харесай

Бундесбанк: ЕЦБ трябва да прекрати програмата си за количествени улеснения след септември



Европейската централна банка би трябвало да приключи след септември своята голяма по мярка стратегия за изкупуване на еврооблигации, макар по-силното евро и актуалната неустойчивост на международните финансови пазари, съобщи в четвъртък президентът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман , оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Говорейки по време на конференция във Франкфурт, господин Вайдман, който е един от 25-те членове на Комитета за установяване на лихвени проценти на ЕЦБ, съобщи, че не са нужни по-нататъшни обилни по мярка покупки на чисти активи отвън оповестената сума, в случай че икономическият напредък в еврозоната се развива съгласно актуалните упования.

Трябва да се има поради, че през последните месеци членовете на ЕЦБ преценят какъв брой бързо може да бъде отстранена програмата за изкупуване на активи в размер над 2,5 трлн. евро, известна като " количествени удобства ", предвид на много положителната икономическа агресия в района. За последно ЕЦБ понижи на половина месечните покупки на евроблигации до 30 милиарда евро от началото на актуалната година, анагажирайки се тази стратегия да остане в действие най-малко до септември 2018-а година. След първото за актуалната година съвещание на ЕЦБ, президентът на банката Марио Драги обаче алармира, че самата стратегия за покупки на активи няма да спре внезапно.

Самият шеф на Бундесбанк, също не изключи опцията за ново кратйкосрочно удължение на периода на деяние на програмата за " количествени удобства ". Той обаче означи, че към този миг икономическото възобновяване на еврозоната е може би по-напреднало от това което беше в Съединени американски щати, когато Федералният запас разгласи през 2014-а година завършек на своята стратегия за покупки на американски държавни облигации и на ипотечно обезпечени бумаги за към 4,5 трлн. $.

Благоприятните стопански вероятности дават по-голяма убеденост във връзка с упованията, че растежът на заплатите и затова вътрешният ценови напън ще нарастват последователно, уточни през днешния ден Йенс Вайдман. Той добави, че реализирана през актуалната седмица договорка за увеличение на заплатите в машиностроителния бранш на Германия " е в сходство с тази картина ", което допуска, че немската инфлация ще нарасне с понижаване на безработицата в страната.

Шефът на Бундесбанк също по този начин прикани останалите членове на ЕЦБ да не се смущават от поскъпващото евро или от обстановката на финансовите пазари, която е много напрегната през последните дни на фона на инвеститорските терзания по отношение на понижаване на паричните тласъци от водещите централни банки.

Американските акции поскъпваха за нескончаем интервал без никакви забележими корекции, което беше нещо извънредно, като се има поради, че те изглеждаха надценени като цяло, означи Йенс Вайдман, разяснявайки трагичният спад на акциите на " Уолстрийт " от началото на седмицата, който беше последван от дни на нервна двупосочна търговия.

ЕЦБ обаче ще следи от близко валутния курс на еврото, добави той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР