Европейската централна банка стартира проучване, чрез което да се определи

...
Европейската централна банка стартира проучване, чрез което да се определи
Коментари Харесай

Подмяна на евро банкнотите: ЕЦБ пита хората какви мотиви да има на новите купюри

Европейската централна банка започва изследване, посредством което да се дефинира бъдещият дизайн на евробанкнотите. Ще могат да се включат всички европейски жители, като на специфичния уебсайт на изследването са планувани секции на обособените езици в Европейски Съюз, в това число и на български. Допитването ще продължи до 31 август.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард приканва всички да се включат в изследването.

" Силна е връзката сред нашата единна валута и общата ни европейска еднаквост. Новата ни серия банкноти би трябвало да акцентира това ", съобщи тя. " Искаме европейците да усещат непосредствен дизайна на евробанкнотите, по тази причина те ще изиграят дейна роля в избора на новата тематика ".

" Работим по нова серия високотехнологични банкноти, с цел да предотвратим подправянето и да понижим въздействието върху околната среда ", съобщи членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета. " Поели сме ангажимент във връзка с парите в брой, както и да подсигуряваме, че постоянно ще има опция за заплащане с централнобанкови пари ", добави той.

Задължение на ЕЦБ и на националните централни банки от еврозоната е да подсигуряват, че евробанкнотите ще останат новаторско, несъмнено и дейно платежно средство. Разработването на нови серии банкноти е общоприета процедура на всички централни банки, показват от Европейската централна банка. В свят, в който технологиите за възпроизвеждане се развиват стремглаво, а фалшификаторите могат елементарно да се снабдят с информация и материали, е належащо постоянно да се емитират нови банкноти. Наред със съображенията за сигурност ЕЦБ също така е решена да понижи въздействието на евробанкнотите върху околната среда през целия им витален цикъл, като в същото време ги направи по-близки и приобщаващи за европейските жители на всякаква възраст и от всевъзможен генезис, в това число за уязвими групи като хората с повредено зрение, допълват от франкфуртската институция.

ЕЦБ ще употребява резултата от изследванията, с цел да избере тематика за идващото потомство банкноти до 2024 година След това ще се организира конкурс за дизайн. Европейските жители още веднъж ще имат опция да изкажат желанията си по разновидностите на дизайн, показани в състезанието.

Очаква се през 2026 година ЕЦБ да вземе решение за бъдещия дизайн и за това по кое време ще създаде и емитира новите банкноти.



Седем са тематиките, измежду които жителите ще могат да избират, и след това те да залегнат при дизайна на бъдещите евробанкноти.

Бъдещето е Ваше

Идеите и нововъведенията, които ще дефинират бъдещето на Европа, са заложени надълбоко във всеки европеец. Изображенията, основани за тази тематика, показват носителите на груповото въображение, посредством което хората ще основат това споделено бъдеще. Темата показва безграничния капацитет на европейците.

Европейската просвета

Богатото културно завещание и динамичните културни и креативен браншове на Европа укрепват европейската еднаквост, като построяват споделено възприятие за принадлежност. Културата предизвиква общи полезности, приобщаване и разговор в Европа и по света. Тя сближава хората.

Европейските полезности, отразени в природата

Европа е място за живеене, само че също по този начин и идея. Европейският съюз е организация, само че също по този начин и комплекс от полезности. Темата акцентира ролята на европейските полезности (човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, правовата страна и правата на човека) като градивни детайли на Европа и свързва тези полезности с уважението ни към природата и опазването на околната среда.

Нашата Европа – ние самите

Всички израстваме като обособени персони, само че и като членове на общественост посредством взаимоотношенията си с близките. Имаме личен житейски път и идентичност, само че споделяме и една обща идентичност – на европейци. Тази тематика е отдадена на свободата, полезностите и отворената настройка на хората в Европа.

Птиците – свободни, издръжливи, вдъхновяващи

Птиците не познават национални граници и символизират свободата на придвижване. Гнездата им ни припомнят за личното ни предпочитание да изградим места и общества, които да обезпечават грижа и отбрана за бъдещето. Те ни припомнят, че споделяме континента си с всички форми на живот, които поддържат общото ни битие.

Реки – водите на живота в Европа

Реките на Европа пресичат границите. Свързват ни посред ни и с природата. Те символизират придвижването в нашия динамичен, непрекъснато менящ се континент. Реките се грижат за нас и ни припомнят за дълбоките извори на общия ни живот, по тази причина ние също би трябвало да се грижим за тях.

Ръце – дружно строим Европа

Ръцете са повсеместен знак, само че у всеки човек те са разнообразни. Човешки ръце са построили Европа, физическата ѝ инфраструктура, креативното ѝ завещание и достиженията ѝ. Ръцете строят, тъкат, лекуват, образоват, свързват ни и ни направляват. Ръцете носят белезите на труда, възрастта и човешките взаимоотношения, на наследеното, историята и културата. Тази тематика е отдадена на ръцете, които са градили и не престават всеки ден да градят Европа.

В подбраните тематики са взети поради предложенията на мултидисциплинарна консултативна група, в която са показани всички страни от еврозоната.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР