Европейската централна банка си дава допълнително пространство“ между планирания край

...
Европейската централна банка си дава допълнително пространство“ между планирания край
Коментари Харесай

ЕЦБ си дава „пространство“ между прекратяването на стимулите и вдигането на лихвите

Европейската централна банка си дава „ в допълнение пространство “ сред планувания завършек на програмата за закупуване на активи и първото нарастване на лихвите от повече от десетилетие. Това съобщи през днешния ден президентът на финансовата институция Кристин Лагард, представена от Си Ен Би Си.

Инвеститорите покачиха прогнозите си за нарастване на лихвите на ЕЦБ, откакто късно в сряда Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния си лихвен % за първи път от началото на пандемията от ковид, макар несигурността, произлизаща от съветската инвазия в Украйна.

Централните банки по света бяха сюрпризирани от по-големия от предстоящото растеж на инфлацията, като в тази в еврозоната доближи 5,9% през предишния месец, откакто през по-голямата част от последното десетилетие бе под задачата на ЕЦБ от 2%.

Повтаряйки думите си от предходната седмица, Лагард сподели, че всяко нарастване на лихвите на ЕЦБ ще бъде последователно и ще се състои „ известно време “, след прекратяването на програмата за изкупуване на облигации, което се чака да стане през третото тримесечие на годината.

Паричните пазари към този момент взимат поради в ценообразуването нарастване с 50 базисни пункта на депозитната рента преди края на годината. В момента депозитната рента е на равнище от минус 0,50%, като това значи, че тя ще се върне на нулата след осем години, прекарани в отрицателната територия.

Лагард добави, че ЕЦБ може да създаде нови принадлежности, с цел да подсигурява, че приложението на паричната политика ще доближи до всички краища на еврозоната, даже след прекратяването на покупките на облигации.

„ Ако е належащо, можем да проектираме и разгърнем нови принадлежности с цел да осигурим прехода на паричната политика, до момента в който вървим по пътя на нормализиране “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР