Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от

...
Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от
Коментари Харесай

ЕЦБ ще започне постепенно да повишава лихвите от лятото

Европейската централна банка ще стартира последователно да покачва лихвите от това лято, съобщи в сряда членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, съобщи БНР. Няколко членове на ЕЦБ към този момент се застъпиха за първо повишение на лихвите през юли, с цел да може централната банка да се опълчи на растящата инфлация, която през април се повиши в еврозоната до рекордните 7,5% на годишна база.

" Мисля, че от това лято нататък ЕЦБ последователно ще покачва лихвите си ", уточни Вилроа дьо Гало пред радио France Inter, оповестява Ройтерс.

Той също по този начин сподели, че чака инфлацията в еврозоната да остане висока до края на 2022 година, само че добави, че тя би трябвало да се върне към целевото равнище на ЕЦБ от към 2% до 2024 г.

Във вторник шефът на немската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел пък сподели, че ЕЦБ би трябвало да увеличи лихвените си проценти през юли, с цел да спре одобряването на високата инфлация, присъединявайки се по този метод към към този момент редица централни банкери, призоваващи за бързи промени в посока нагоре на лихвените проценти.

По-рано в сряда Мадис Мюлер, шеф на централната банка на Естония, сподели, че ЕЦБ може да очертае упованията си за лихвените проценти за идващите месеци на идващото си съвещание на 9-и юни.

Според него досегашната парична и лихвена политика на ЕЦБ е " неуместно облекчена " поради актуалната висока инфлация.

Мюлер също по този начин означи, че ЕЦБ би трябвало да приключи своята стратегия за закупуване на активи (APP) при започване на юли или няколко седмици по-късно и скоро по-късно централната банка би трябвало да стартира да покачва лихвите. Той добави, че поддържа последователното повишение на лихвите с 25 базисни пункта.

Все повече участници и анализатори на финансовите пазари чакат ЕЦБ да започва цикъла на стягане (повишаване) на рекордни ниските си лихви през втората половина на актуалната година.

Подобно мнение показаха във вторник организация " Фич " и американската Citibank.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР