Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от

...
Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от
Коментари Харесай

Кога ЕЦБ ще започне да вдига основните лихви

Европейската централна банка ще стартира последователно да покачва лихвите от това лято, съобщи през днешния ден членът на управлението на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Няколко членове на управлението на ЕЦБ към този момент се застъпиха за това, първото повишение на лихвите да стане през юли, с цел да може Централната банка да реагира на растящата инфлация, която през април се повиши в еврозоната до рекордните 7,5% на годишна база.

" Мисля, че от това лято нататък ЕЦБ последователно ще покачва лихвите си ", уточни Вилроа дьо Гало пред радио France Inter, оповестява Ройтерс.

Той също по този начин споделя, че чака инфлацията в еврозоната да остане висока до края на 2022 година, добавяйки, че тя би трябвало да се върне към целевото равнище на ЕЦБ от към 2% до 2024 година.

Вчера шефът на Германската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел пък сподели, че ЕЦБ би трябвало да увеличи главните лихви през юли, с цел да спре укрепването на високата инфлация. Така той се причисли към мнението на към този момент редица централни банкери, призоваващи за бързи промени в посока нагоре на главните лихви.

По-рано през днешния ден Мадис Мюлер, шеф на Централната банка на Естония, разяснява, че ЕЦБ може да очертае упованията си за равнищата на главните лихви за идващите месеци на идващото си съвещание на 9-и юни.

Според него, актуалната парична и лихвена политика на ЕЦБ е " неуместно облекчена ", поради актуалната висока инфлация.

Мюлер означи също, че съгласно него ЕЦБ би трябвало да приключи своята стратегия за изкупуване на активи (APP) при започване на юли или няколко седмици по-късно и да за стартира да покачва главните лихви. Той добави, че поддържа последователното повишение на лихвите проценти с 25 базисни пункта.

ЕЦБ ще приключи своята стимулираща стратегия за изкупуване на облигации при започване на третото тримесечие на тази година, последвано от повишение на главните лихви, което може да бъде реалност единствено " няколко седмици " по-късно, заключи през днешния ден шефът на ЕЦБ Кристин Лагард.

По този метод Лагард " бетонира " упованията на финансовите позари, че ЕЦБ ще увеличи през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР