Европейската централна банка ще предостави на банките от Еврозоната около

...
Европейската централна банка ще предостави на банките от Еврозоната около
Коментари Харесай

Банките в Еврозоната ще получат капиталови облекчения в размер на 70 млрд. евро

Европейската централна банка ще даде на банките от Еврозоната към 70 милиарда евро (83 милиарда долара) финансови облечения посредством удължаването на мярка, която има за цел да им помогне да продължат да дават заеми на засегнатата от пандемията стопанска система, съобщи Блумбърг.

ЕЦБ ще разреши на кредиторите да продължат да изключват депозитите, държани в централните банки, когато пресмятат коефициента си на задлъжнялост, за девет месеца до края на март 2022 година, излиза наяве от известие на финансовата институция. Мярката покачва приблизително с 0,7% коефициента на 39-те банки, които са се възползвали от нея.

В сряда Блумбърг заяви, че ЕЦБ ще удължи облекчителната мярка, чиито период щеше да изтече на 27 юни.

Позицията на ЕЦБ контрастира на тази на други централни банки, изключително на тези на Швейцария и Съединени американски щати, които тази година отхвърлиха да удължат сходни ограничения. Решението акцентира по-голямата взаимозависимост на еврозоната от банковите заеми за корпоративно финансиране и по-малката роля на финансовите пазари за същото.

ЕЦБ и други органи предоставиха на банките невиждани регулаторни облечения по време на пандемията, с цел да им оказват помощ да се оправят със загубите и да продължат да дават заеми. Голяма част от банките към този момент регистрират възобновяване на облагите.

Въпреки това ЕЦБ съобщи, че банките ще би трябвало да трансформират изчисленията си, с цел да поддържат „ устойчивостта “, обезпечена от коефициента на задлъжнялост. Мярката за облечения се ползва единствено за експозиции към централни банки, насъбрани от края на 2019 година, малко преди началото на пандемията.

Някои европейски банкови регулатори желаят да избегнат удължение на мярката оттатък март,  съобщи по-рано тази седмица Блумбърг. Федералният запас на Съединени американски щати разреши на своята мярка от този вид да изтече в края на март.

Коефициентът на задлъжнялост е един от двата основни индикатора за финансовата непоклатимост на банките. След 28 юни банките ще би трябвало да поддържат минимално равнище на коефициента от 3%. На по-късен стадий за най-големите банки ще бъдат въведени и спомагателни изиксвания.

Облекчителната мярка е изключително потребна за банките в страни като Франция, Германия и Нидерландия, които всекидневно държат повече депозити в централните банки спрямо кредиторите от Южна Европа, означи по-рано тази семдица анализаторът на ING Суви Платеринк Косонен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР