Европейската централна банка ще обяви свиване на пандемичната програма за

...
Европейската централна банка ще обяви свиване на пандемичната програма за
Коментари Харесай

ЕЦБ може да обяви свиване на стимулите през декември

Европейската централна банка ще разгласи стесняване на пандемичната стратегия за незабавни покупки през декември. Това обявиха анализатори преди Си Ен Би Си. Тяхната прогноза идва на фона на подобряването на икономическото показване на Еврозоната.

В Съединените щати Федералният запас към този момент алармира, че евентуално ще стартира да стяга паричната си политика преди края на годината. Председателят на централната банка Джером Пауъл съобщи предходната седмица, че американската стопанска система се намира в обстановка, в която няма потребност от сходна поддръжка, от каквото се нуждаеше по време на пика на пандемията. Той обаче не даде съответна дата за понижаване на покупките на активи.

Що се отнася до Еврозоната, упованията са, че такава дата ще бъде оповестена напълно скоро.

„ Прогнозата ми е, че това евентуално ще стане през декември “, разяснява Жил Моек, основен икономист в AXA Investment Managers.

Следващата среща на ЕЦБ е на 9 септември, само че анализаторите считат, че централната банка ще изчака няколко месеца, преди да разгласи стесняване на пандемичната стратегия за незабавни покупки.

„ Смятам, че те желаят да си дадат време и да показват нови прогнози “, добави Моек.

Освен да си даде време за новите прогнози, ЕЦБ ще желае и да види по какъв начин ще се развие пандемията през идните месеци, споделя Киара Зангарели, анализатор в Nomura.

Тя счита, че при актуалното развиване на обстановката ще бъде мъчно даже за най-големите последователи на тласъците измежду членовете на ЕЦБ да отсрочат тяхното стесняване оттатък декември.

Миналата седмица основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн съобщи в изявление, че „ септември е доста надалеч “ от датата за преустановяване на програмата за изкупуване на активи, което бе признато от пазара като знак, че ще би трябвало да минат още няколко месеца, преди решението да бъде оповестено.

Във вторник стана ясно, че инфлацията в Еврозоната е достигнала 10-годишен връх от 3% на фона на възходящите равнища на имунизация и разхлабването на ограничаващите в района на единната валута.

Ако инфлацията продължи да пораства, то централната банка може да бъде принудена да форсира темпото на стесняване на тласъците.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР