Европейската централна банка ще избере нов облик на евро банкнотите

...
Европейската централна банка ще избере нов облик на евро банкнотите
Коментари Харесай

Сменят изцяло облика на евробанкнотите до 2024 г.

Европейската централна банка ще избере нов образ на евро банкнотите до 2024 година, съобщи „ Евронюз “. Валутата на Еврозоната бе въведена на 1 януари 1999 година и влезе в всеобща приложимост на 1 януари 2002 година

„ След 20 години към този момент е време да преразгледаме външния тип на нашите банкноти, с цел да могат европейците от всички възрасти и генезис да намират нещо, което да ги свързва с тях “, съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

„ Те се осезаеми и забележими знаци за това, че в Европа всички се изправяме дружно против провокациите, изключително във времена на рецесия “, добави тя.

В момента тематиката на банкнотите е основана на „ столетия и стилове “, показана под формата на разнообразни прозорци, порти и мостове, означават от централната банка.

Финансовата институция ще сътвори фокус групи, с цел да събере отзиви от голям брой хора за евентуални нови тематики за бъдещите банкноти.

След това консултативна група с по един специалист от всяка страна от еврозоната ще показа къс лист с нови тематики. Експертите ще бъдат представилите на разнообразни браншове като да вземем за пример история, естествени и обществени науки, образни изкуства и технологии.

След това банката ще изиска обществото да даде мнението си за къс лист от подбрани тематики. Ще последва конкурс за съответен дизайн, а след него и ново допитване до обществото.

Упpaвитeлния cъвeт нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa ще има последната дума преди издаването на новите банкноти, което би трябвало да се случи през 2024 година

„ Искаме да разработим евро банкноти, с които европейските жители да могат да се разпознават и с които да се гордеят “, сподели членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.

„ Процесът за редизайн на евро банкнотите ще върви паралелно с нашето прочуване за цифровото евро. И двата плана целят да изпълнят мандата ни да предоставяме сигурни пари на европейците “, добави той.

Говорител на ЕЦБ съобщи пред „ Евронюз “, че това е първият цялостен редизайн на евро банкноти от две десетилетия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР