Европейската централна банка повиши лихвения процент с 50 базисни пункта.

...
Европейската централна банка повиши лихвения процент с 50 базисни пункта.
Коментари Харесай

Европейската централна банка повиши лихвения процент - основната лихва достигна 3.5%

Европейската централна банка увеличи лихвения % с 50 базисни пункта. Така главната рента доближи 3.5%. Причината за решението на централната банка е високата инфлация, която остава надалеч от задачата от 2%.

В ЕЦБ чакат инфлацията да се намали до 5.3% през тази година. Банковият бранш в еврозоната е резистентен и доста по-силен след рецесията от 2009 година, уточни Кристин Лагард и добави, че има принадлежности, с които ЕЦБ да се намеси, в случай че има потребност.

Очакванията са икономическият напредък в еврозоната да се увеличи до 1% с наклонност покачването да продължи и през идващите 2 години.

Това е двойно повишаване по отношение на декемврийската прогноза. Лагард дефинира спора в Украйна като носещ забележителен риск за стопанската система, която може още веднъж да повлияе на цената на силата и храните.

" Инфлацията се намали до 8.5% през февруари. Спадът е резултат от новия спад в цените на силата. Но инфлацията при храните се увеличи още до 15%, с предходния скок в цената на силата и на други първични материали за производството на храни, което към момента подхранва повишението на потребителските цени. Правителствените ограничения ориентирани да предпазят стопанската система от високите цени на енергоносителите би трябвало да бъдат краткотрайни, целенасочени и пригодени за опазване на тласъците за ползване на по-малко сила. С понижаването на цената на силата и понижаване на рисковете към доставката на енергоносителите е значимо тези ограничения да се отстраняват навреме и в съгласие ", съобщи Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР