Европейската централна банка потвърди, че смята да прекрати дългогодишната схема

...
Европейската централна банка потвърди, че смята да прекрати дългогодишната схема
Коментари Харесай

ЕЦБ вдига лихвите през юли

Европейската централна банка удостовери, че счита да приключи дългогодишната скица на тласъци и алармира за серия от покачвания на лихвите, която може да стартира през юли и да продължи още през идващия месец септември, според от прогнозите за растеж на инфлацията. С рекордно високата инфлация от 8,1%, която продължава да пораства, ЕЦБ се притеснява, че цените не престават да порастват и континентът може да попадне в сложна за разтрошаване серпантина на покачващи се заплати и цени. Това ще постави началото на нова епоха на по-високи цени.

ЕЦБ съобщи, че ще приключи пазаруването на облигации на 1 юли, след което ще увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта по-късно същия месец. Той ще се усили още веднъж през септември и може да форсира своя ход, в случай че инфлацията продължи да сервира изненади. „ Управителният съвет има намерение да увеличи главните лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта на съвещанието си във връзка с паричната политика през юли. “, излиза наяве от ЕЦБ.

„ Управителният съвет чака да увеличи още веднъж главните лихвени проценти на ЕЦБ през септември. Ако средносрочната вероятност за инфлация се резервира или се утежни, по-голямо нарастване ще бъде уместно за срещата през септември “. Бързото повишаване на инфлацията в началото се дължи на цените на силата, само че разноските за храна и услуги в този момент също се усилват. Размерът на повишението на лихвените проценти за ограничение на растежа на цените беше обсъждан от политиците на ЕЦБ, като основният икономист Филип Лейн избра нарастване от 25 базисни пункта през юли и септември, само че други настояват, че би трябвало да бъдат взети поради оферти за 50 базисни пункта.

В поддръжка на тяхната теза, ЕЦБ още веднъж увеличи прогнозите си за инфлация, като в този момент чака тя да бъде 6,8% тази година по отношение на предходната прогноза за 5,1%. За 2023 година прогнозата е 3,5%, а през 2024 година 2,1%, което демонстрира четири следващи години на растеж. „ Управителният съвет чака, че ще бъде стихотворец еволюционен, само че резистентен път на по-нататъшни нараствания на лихвените проценти “, споделя ЕЦБ. " Високата инфлация е огромно предизвикателство за всички нас. Управителният съвет ще се погрижи инфлацията да се върне до задачата си от 2% в средносрочен проект. ", споделя ЕЦБ.

Пазарите демонстрират ценообразуване от 139 базисни точки на повишение на лихвите до края на тази година или нарастване при всяка среща от юли нататък, като някои от покачванията надвишават 25 базисни пункта. Те също по този начин чакат промени от 230 базисни пункта в лихвения % по депозитите до края на 2023 година, което ще сложи пика на лихвения % покрай 2%.

Това слага Лагард в сложна позиция в четвъртък, единствено месеци откакто тя сподели, че повишението на лихвите тази година е доста малко евентуално. Засега лихвените проценти по главните интервенции по рефинансиране, пределно кредитно облекчение и депозитното облекчение остават непроменени и биват надлежно 0,00%, 0,25% и -0,50%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР