Европейската централна банка посочи в свое последно проучването, че банките

...
Европейската централна банка посочи в свое последно проучването, че банките
Коментари Харесай

ЕЦБ: Търсенето на кредити продължава да намалява въпреки разхлабване на ипотечните стандарти

Европейската централна банка уточни в свое последно изследването, че банките в еврозоната регистрират " спомагателен забележителен спад " на заемите за бизнеса през първото тримесечие на годината, макар предстоящото от банковия бранш преди този момент възобновяване.

Търсенето на жилищни заеми означи лек спад, до момента в който търсенето на потребителски заеми и други заеми за семействата беше значително устойчиво. За пръв път от четвъртото тримесечие на 2021 година банките в еврозоната регистрираха умерено чисто облекчение на кредитните стандарти за жилищни заеми (за ипотеки), до момента в който стандартите за бизнес заеми и потребителски заеми се стегнаха.

Банките в еврозоната намалиха условията за утвърждение на ипотечни заеми през последното тримесечие, само че търсенето на заеми продължи да понижава на фона на високите разноски за заеми и стагнираща стопанска система, сподели изследването на ЕЦБ, оповестено във вторник. ЕЦБ увеличи лихвените проценти до рекордно високи равнища, с цел да овладее инфлацията, спирайки растежа на банковия заем в 20-те страни, които споделят еврото.

Докато банките постепенно станаха по-малко внимателни най-малко във връзка с отпущането на жилищни заеми, семействата и фирмите в еврозоната демонстрираха дребен вкус за вдишване на нов дълг, сподели тримесечното изследване на ЕЦБ за банковото кредитиране.

Въпреки че банките облекчиха стандартите си за одобрение на заеми на семейства за покупка на жилище през трите месеца до март и стегнаха достъпа до корпоративно кредитиране по-малко, в сравнение с чакаха преди този момент, те към момента регистрират " забележителен спад " в търсенето на заеми от компании, което те не чакаха три месеца по-рано, както и " дребен спад " при жилищните заеми.

" По-високите лихвени проценти, както и по-ниските дълготрайни вложения за компаниите и по-ниското потребителско доверие на семействата оказаха напън върху търсенето на заеми ", споделиха от ЕЦБ.

Банките от еврозоната обаче към момента чакат усъвършенстване на кредитната картина през трите месеца до юни в това число - нарастване на заемите на семействата и единствено " умерено чисто понижение на търсенето " на корпоративни заеми. Те чакат кредитните стандарти за потребителски заеми да останат непроменени, което ще бъде първото тримесечие без в допълнение стягане на кредитните стандарти от второто тримесечие на 2022 година насам.

Банките също по този начин обявиха, че чакат кумулативното чисто влияние на решенията на ЕЦБ за основния лихвен % върху рентабилността на банките да намалее през идващите шест месеца.

Лихвените проценти по новите ипотеки спаднаха, защото банките чакаха понижаване на лихвите от ЕЦБ. Това от своя страна може да постави завършек на рекордните облаги на банките. Това от своя страна може да способства за завършек на рекордните облаги на банките.

" Въздействието на решенията на ЕЦБ за лихвените проценти, които се чакат през идващите шест месеца, се разгръща върху общата доходност на банките, с умерено негативен принос от хранителни запаси и обезценки ", се показва в изследването на Европейската централна банка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР