Европейската централна банка обяви днес, че започва работа по създаването

...
Европейската централна банка обяви днес, че започва работа по създаването
Коментари Харесай

ЕЦБ започва работа по дигитална версия на еврото

Европейската централна банка разгласи през днешния ден, че стартира работа по основаването на цифрово евро, съобщи Си Ен Би Си. Решението идва в миг, в който от ден на ден консуматори се отхвърлят от парите в брой.

Очаква се планът да отнеме две години, като концепцията е да се сътвори цифрова версия на единната валута, употребена от 19-те страни членки на еврозоната. Въвеждането в използвана на обезпечената от централната банка обаче може да отнеме спомагателни две години след етапа на планиране и създаване.

„ Минаха девет месеца, откогато публикувахме нашия отчет за цифровото евро. В това време извършихме спомагателен разбор, потърсихме мнението на жители и експерти и организирахме разнообразни опити, чиито резултати бяха обнадеждаващи. Всичко това ни накара да решим да увеличим скоростта и да стартираме плана за цифровото евро “, съобщи гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.

„ Нашата работа има за цел да подсигурява, че в цифровата ера жителите и компаниите ще продължат да имат достъп до най-сигурната форма на пари – пари, емитирани от централна банка “, добави тя.

През март Лагард даде планиран график, съгласно който цялостното въвеждане на цифровото евро ще отнеме точно четири години. В изявление за Блумбърг тя съобщи, че това е „ техническо начинание “ и че ЕЦБ „ би трябвало да се увери, че подхожда вярно “..

Дигиталното евро ще разреши на потребителите да заплащат по електронен път, без да са нужни банкноти и монети. То обаче ще играе роля на „ уголемение “ на съществуващата парична система, вместо да замести изцяло кеша и да унищожи бизнеса на комерсиалните кредитори.

„ Навлизаме в ерата на цифровите пари “, уточни в обява в влог Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

„ Частните решения за цифрови и онлайн заплащания носят значими преимущества като улеснение, скорост и успеваемост. Те обаче носят опасности във връзка с поверителността, сигурността и достъпността и могат да бъдат скъпи за някои консуматори “, означи той

Дискусиите за цифровото евро започнаха, откакто Фейсбук разкри проектите си да има своя лична валута. Разговорите обаче бяха ускорени в известна степен от пандемията, защото от ден на ден хора започнаха да купуват артикули онлайн.

„ Пандемията от ковид сподели какъв брой бързо може да се случи сходна смяна. Това се отразява на метода, по който плащаме. Все повече купуваме онлайн, а ролята на парите като платежно средство понижава “, добави Панета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР