Европейската централна банка не може да се ангажира с предварително

...
Европейската централна банка не може да се ангажира с предварително
Коментари Харесай

ЕЦБ не може предварително да се ангажира с конкретен курс при намаляване на лихвите

Европейската централна банка не може да се ангажира с авансово избран брой намаления на лихвените проценти, даже откакто стартира да понижава разноските по заемите, макар признаците, че растежът на заплатите е достигнал връх в еврозоната, съобщи шефът на ЕЦБ Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981, съобщи БНР.

Лагард сподели, че банката " не може авансово да се ангажира с съответен курс във връзка с (намаляване) лихвите " даже и след евентуално първо тяхно понижение през юни, защото всички бъдещи решения за паричната политика ще зависят от икономическите данни и ще бъдат взимани от ЕЦБ " от среща на среща ", оповестява Ройтерс.

" Това значи, че даже след първото понижение на лихвения % не можем авансово да се ангажираме с съответен лихвен курс. Колкото и изкушаващо да е това. Колкото и всеки от вас да желае да го види ", уточни тя.

Говорейки на конференция на ЕЦБ във Франкфурт, Лагард акцентира, че изискването за решението за понижаване на лихвите е европейската стопанска система да остане на " дезинфлационния път ".

" Намаляването на маржовете на облагата на фирмите разреши на заплатите да наваксат изоставането без в допълнение ускорение на инфлацията ", уточни още тя.

Шефът на ЕЦБ обаче означи, че продължаващият висок напредък на заплатите и слабата продуктивност ще доведат до това инфлацията в бранша на услугите " да остане висока през по-голямата част от тази година ".

Ръководителят на ЕЦБ също по този начин предизвести, че геополитическата обстановка може да окаже отрицателно въздействие върху инфлационната наклонност и в последна сметка да отсрочи първото лихвено намаляване от страна на банката.

" През идващите месеци чакаме да имаме две значими доказателства, които биха могли да покачат задоволително равнището ни на доверие за първи ход в паричната ни политика ", заключи Лагард.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР