Европейската централна банка нареди на Германия да изкупи държавния дълг

...
Европейската централна банка нареди на Германия да изкупи държавния дълг
Коментари Харесай

Данък единство. На кого европейските ценности не са му по джоба

Европейската централна банка подреди на Германия да изкупи държавния дълг на страните от Европейски Съюз. Германската централна банка е принудена да харчи личните си запаси и търпи загуби за първи път от 1979 година насам - предходната година е изгубила 172 млн. евро. Президентът на банката се притеснява, че ресурсите ще свършат до идната година. Експерти предизвестяват, че на фона на общо намаляване на стопанската система това ще докара до злополука за страната.

Пари настрана

ЕЦБ ползва количествени облекчения от 2015 година В рамките им би трябвало да бъдат изкупени държавни облигации на страните от еврозоната за 2,7 трилиона евро. Една четвърт от разноските бяха предоставени на Бундесбанк, макар че германците възразиха.

През последните две години обстановката внезапно се утежни. Високата инфлация и повишението на главния лихвен % анулират напъните на ЕЦБ - при отслабваща стопанска система държавните заеми не престават да се усилват. В резултат на това Германската централна банка заплаща повече, в сравнение с печели.

Загубите през 2022 година (172 млн. евро) са покрити от запаси. Според президента на Бундесбанк 2023 година ще бъде допустимо да се оцелее с оставащите запаси (19,2 милиарда евро) и личен капитал (2,5 милиарда), само че в бъдеще ще би трябвало да се търси друго решение. Може би да се възползвате от бъдещи приходи, както беше през 70-те години.

Анализаторите на Националната одитна работа на Германия приканват за рекапитализация за сметка на държавния бюджет, само че това е доста проблематично при сегашните условия. Федералният статистически институт “Дестасис ” записва 0,3% спад на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие. Според разнообразни оценки, в това число прогнозите на МВФ и самата Бундесбанк, годишният спад ще бъде 0,2-0,4%.

Без локомотив

За икономическите проблеми на Германия се приказва от дълго време. Бавното възобновяване след Пандемията, енергийната рецесия и обвързваното с нея приключване на потенциал предизвикаха рецесията. Ръководителят на Федералната асоциация на немската индустрия Зигфрид Русвурм признава, че страната е изправена пред доста провокации и повече от тях.

Френското издание “Льо Еко ” написа, че заради геополитическата неустойчивост, скъпите запаси и общия спад на покупателната дарба единствено през март производството в Германия е спаднало с 10,7%, износът с 5,25. А нарастването на лихвата прави заемите прекомерно скъпи за бизнеса. Водещите промишлености - автомобилната и строителният бранш, изгубиха надлежно 6,5% и 4,6%. Изданията “Билд ” и “Ханделсблат ” приказват за " ужасяващ удар върху стопанската система ".

Междувременно западни специалисти упрекват Германия, че забавя развиването на Европа. Гийом Деян от аналитичната група “Глобал Маркет ” напомня, че през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Белгия, Франция и Италия е добавил 0,4, 0,2 и 0,5%. Според Центъра за европейски стопански проучвания ЗЕВ в Манхайм немската стопанска система страда от високи налози и прекомерно къса работна седмица (40-48 часа). В същото време Бундесбанк не е освободена от задължението да заплаща за целия Европейски Съюз.

„ В случая политиката играе основна роля. Европейският съюз ще пожертва всеки донор, даже „ локомотива на Европа “, единствено с цел да забави политическата рецесия “, счита претендентът на икономическите науки Лазар Бадалов. Според него това ще навреди доста както на Федерална Република Германия, по този начин и на Европейски Съюз като цяло, само че всичко ще бъде поднесено под прикритието на усвояването на високите технологии и енергийния преход.

Например канцлерът Олаф Шолц сподели, че постигането на климатична индиферентност ще помогне за възобновяване на високи темпове на напредък на Брутният вътрешен продукт. В тази връзка анализаторът отбелязва, че казусът с изоставянето на личните ползи е типичен за всички стопански съюзи. „ Недостатъкът на интеграцията е, че губите своята самостоятелност “, прибавя той.

Обичайна процедура

Междувременно насилственото донорство в Европейски Съюз е напълно законно. Уставите на Европейската система на централните банки и ЕЦБ задължават националните финансови институции да съблюдават техните указания. Юристите изясняват, че според чл.7 от Договора за Европейския съюз е належащо да се съблюдават всички закони, наставления и решения на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

" Германия е една от страните, които образуват бюджета на ЕЦБ. Бундесбанк не може да не се тормози от политиката, следвана от Европейски Съюз, по-специално от програмата за количествени облекчения, защото това води до финансови тежести за страната ", споделя Иля Макеев от адвокатска адвокатска фирма " Макеев и сътрудници ".

Той напомня, че през 2017 година Федералният парламентарен съд на Германия е попитал Съда на Европейски Съюз дали закупуването на държавни облигации е от компетенциите на ЕЦБ, защото немското държавно управление и Бундестагът не са взели участие в решението. През 2018 година съдът призна дейностите на ЕЦБ за законни, а през 2020 година на Берлин бяха предоставени подкрепящи документи. „ При несъблюдение на заповедта – наказания и санкции “, приключва Макеев.

Малко хора в Европейски Съюз се интересуват от опасенията на Берлин, само че на вятъра, споделя Евгения Мешкова, член на Руската адвокатска гилдия и специалист по осведомителна сигурност. „ В дълготраен проект всички ще усетят следствията “, акцентира тя.

Икономическият спад в Германия ще докара до криза в целия Европейски Съюз и в случай че платежоспособността на " локомотива на Европа " бъде разтърсена, останалите спонсори надали ще се съгласят на непринудено опустошаване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР