Европейската централна банка може да се наложи да повиши лихвените

...
Европейската централна банка може да се наложи да повиши лихвените
Коментари Харесай

Повишаването на лихвите от ЕЦБ не е задължително да е приключило: Бундесбанк

Европейската централна банка може да се наложи да увеличи лихвените проценти още веднъж, в случай че вероятностите за инфлация се влошат и банката не би трябвало да се впусне да облекчава паричната си политика прекомерно бързо след най-рязкото и нападателно повишение на лихвените проценти в историята, съобщи във вторник шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел, съобщи Ройтерс.

ЕЦБ алармира за стабилизация на лихвените проценти на настоящите равнища за няколко тримесечия напред и вложителите в този момент стартират да предвиждат понижения при започване на 2024 година, което кара консерватори като шефа на немската централна банка - Нагел да опровергаят тези упования, даже в случай че вероятностите за инфлация са " окуражаващи ".

" Това не значи безусловно, че сегашният цикъл на повишение към този момент е завършил ", уточни в своя тирада в Кипър един от авторитетните гласове в Управителния съвет на ЕЦБ, като добави: " Разбира се, че може да се окаже, че в случай че вероятностите за инфлация се влошат, може да се наложи да повишим лихвите още веднъж ".

Според Нагел е " доста малко евентуално " растежът на цените да се върне към целевото равнище на ЕЦБ от 2% по-бързо от прогнозите, тъй че е прибързано даже да се спекулира за понижаване на лихвените проценти.

Сега участниците на финансовите пазари правят оценка опцията за намаление на лихвите от ЕЦБ с общо 95 базисни пункта, като първото им понижение се чака още през април 2024 година, което обаче се оспорва от мнозина от централните банкери в еврозоната.

Ключова част от пазарните залагания за понижение на лихвите е, че икономическият напредък в този момент наподобява изключително слаб и единният блок евентуално към този момент се намира в " плитка " криза, защото пазарът на труда и услугите, които бяха основни фактори за предходния напредък, започнаха да отслабват.

Йоахим Нагел обаче означи, че икономическият напредък ще се възвърне през идната година, като растежът на заплатите към момента е постоянен, а дезинфлационният резултат от падащите цени на силата е липсващ.

Облекчаването на паричната и лихвена политиката би трябвало да пристигна, единствено когато инфлацията безспорно се върне към равнището от 2 на 100, само че даже тогава би било по-добре да сгрешим, като действаме по-късно, в сравнение с прекомерно рано, сподели шефът на Бундесбанк.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР