Европейската централна банка може да има нужда от известно време,

...
Европейската централна банка може да има нужда от известно време,
Коментари Харесай

Ефектът от ускореното изкупуване на облигации от ЕЦБ няма да се усети веднага

Европейската централна банка може да има потребност от известно време, преди резултатът от контрактуваното неотдавна ускорение на печатането на пари да бъде усетен. Това съобщи през днешния ден президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент, съобщи Ройтерс.

Инвеститорите следят под лупа данните за седмичните покупки на активи от ЕЦБ за доказателства, че централната банка прави всичко по-силите си с цел да спре повишаването на разноските по заемите, водено от по-високите инфлационни упования в Съединени американски щати.

Миналата седмица ЕЦБ даде обещание да усили „ доста “ изкупуването на облигации през идващото тримесечие, с цел да зъдържи ниски цените на кредитирането, само че Лагард означи, че ще е мине известно време, преди този ход да стане забележим в данните за седмичните покупки.

„ Макар че данните за нашите седмични покупки ще продължат да бъдат изкривявани от краткосрочните „ шумни “ фактори, ускоряването на програмата ще стане очевидно, когато се преглежда в по-дълги шпации от време “, сподели Лагард.

Пазарните опасения евентуално ще станат още по-належащи, откакто Федералният запас на Съединени американски щати усили прогнозата си за напредък и инфлационните упования, като в същото време с това алармира, че не счита да подвига лихвените проценти до 2024 година  

Това докара до нов растеж на доходността по дълготрайните американски държавни скъпи бумаги.

„ Ако повишаването на тези пазарни лихви бъде доста и трайно, оставено без контрол, то може да стане несъвместимо с напъните за превъзмогване на отрицателното въздействие на пандемията върху предстоящата инфлация “, разяснява Лагард във видеопосланието си към евродепутатите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР