Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви в понеделник, че планира да

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви в понеделник, че планира да
Коментари Харесай

Евробанкнотите с нов дизайн

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи в понеделник, че възнамерява да промени дизайна на банкнотите на еврото през идващите три години, с цел да ги направи "по-близки “ за европейци от всички възрасти и генезис.

Работтните групи на ЕЦБ в този момент ще събират оферти по отношение на общата тематика за новите банкноти от обществеността в 19-те страни, които споделят еврото, уточни още ЕЦБ, представена от Ройтерс.

Новият дизайн ще размени прозорците, вратите и мостовете от разнообразни архитектурни стилове, които украсяват банкнотите на общата валута от стартирането им в обращение през 2002 година

"След 20 години е време да преразгледаме външния тип на нашите банкноти, с цел да ги създадем по-близки до европейци от всички възрасти и генезис “, съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Оригиналният дизайн на евробанкнотите беше предопределен да значи единение и неприкритост, като в същото време беше задоволително нереален, с цел да не бъде обвързван с нито една обособена страна членка на еврозоната.

Оттогава насам обаче редица финансови министерства и централни банки се стремят да слагат акцента върху разнообразието и приобщаването при проектирането на новите банкноти, като да вземем за пример Федералният запас на Съединени американски щати избра афроамериканката, която е герой против робството - Хариет Тъбман за своята банкнота от 20 $.

Консултативна група, включваща специалисти от всяка страна от еврозоната, ще направи къс лист с тематики и ще го показа на Управителния съвет на ЕЦБ, който ще потърси мнението на обществеността, преди да стартира конкурс за дизайна на новите евробанкноти.

След тази и още една следваща социална консултация Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе окончателното решение до 2024 година, показва Ройтерс, представена от БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР