Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да продава облигациите на закъсалите

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да продава облигациите на закъсалите
Коментари Харесай

ЕЦБ започва да изтегля трилионите си от държавите с висок дълг

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира да продава облигациите на закъсалите поради високи задължения страни от еврозоната, стана ясно от изявление на президента на институцията Кристин Лагард в петък. ЕЦБ желае да " разтовари " счетоводния си баланс, в който по  към октомври са записани закупени активи за 3.25 трилиона евро, от които 2.6 трилиона са по най-мащабната стратегия - за държавните задължения.

През последното десетилетие ЕЦБ изкупи огромни количества европейски държавни облигации в напъните си да стабилизира стопанската система на еврозоната. Сега банката би трябвало да продаде тези бумаги.

" През декември ще изложим главните правила, от които се ръководим при намаляването на размера на облигации, които притежаваме ", каза Лагард, визирайки идващото съвещание на ЕЦБ на 15 декември.

Чрез изкупуването на държавни облигации централната банка на еврозоната " наля " големи суми в закъсалите поради високи задължения страни. Сега стартира да " ги изтегля ", означават анализатори.

Президентът на ЕЦБ предизвести държавните управления на обособените страни да внимават при отделянето на средства в поддръжка на потребителите и бизнеса, наранени от високите цени на силата. Тя сподели, че сходна финансова помощ би трябвало да бъде краткотрайна и да бъде ориентирана към хората, които най-вече се нуждаят от нея. В противоположен случай увеличението на парите в обращение може да подтиква потреблението, което да увеличи още повече инфлацията. Освен това увеличените енергийни помощи ще понижат мотивацията на хората да пестят сила, счита Лагард.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР