Европейската централна банка (ЕЦБ) утре може да сложи край на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) утре може да сложи край на
Коментари Харесай

Ще продължи ли ЕЦБ програмата си за изкупуване на дългови книжа?

Европейската централна банка (ЕЦБ) на следващия ден може да постави завършек на продължителното с напрежение очакване, като разгласи идно прекъсване на огромната си стратегия в поддръжка на стопанската система, в случай че заканите, тегнещи над еврозоната, не я принудят да отсрочи решението си, съобщи Франс прес.

За разлика от предходните срещи през последните месеци тазседмичното съвещание по паричната политика, което ще се състои на следващия ден в латвийската столица Рига, " се чака да бъде доста вълнуващо ", предвижда Карстен Бжески, икономист в ING Diba.

ЕЦБ, основавайки се на новите стопански прогнози, най-вероятно ще остави лихвите на настоящия им исторически най-малко. Банката обаче ще разиска бъдещето на програмата си за " количествено облекчение " ( " QE " ) - изкупуването на държавен дълг, почнало през 2015 година. През 2016 година ЕЦБ стартира да купува и частни дългови бумаги, с цел да не се допусне еврозоната да изпадне в дефлация.

След като инфлацията се оказа слаба инфлация, а растежът резистентен, програмата бе продължена с изкупуване на активи за 30 милиарда на месец най-малко до края на септември. До този миг тя възлиза на над 2,4 трилиона евро.

ЕЦБ до момента полагаше старания да отсрочва прекъсването на програмата, като на последното съвещание през април нейният президент Марио Драги даже съобщи, че въобще не е бил обсъждан краят на " количественото облекчение ".

Миналата седмица членът на управителния съвет и основен икономист на ЕЦБ Петер Прат изпрати следващ сигнал, който бе видян от специалистите, като разгласи, че в четвъртък институцията ще направи оценка дали постигнатият до момента прогрес е задоволителен, с цел да бъде спряно изкупуването на активи.

Контекстът в еврозоната обаче се усложнява след регистрираното закъснение на икономическия напредък до 0,4 на 100 от януари до март на тримесечна основа по отношение на 0,7 на 100 от октомври до декември 2017 година.

В същото време с повишаването на петрола инфлацията е повишена до 1,9 на 100 през май в цялата еврозона, доближавайки се до задачата на ЕЦБ за малко под 2 %. Като се изключат силата и храните обаче цените са се повишили единствено с 1,1 на 100.

Наред с макроикономическите индикатори комерсиалният спор сред Съединени американски щати и главните им сътрудници се задълбочи, пораждайки опасения от поредност взаимни наказания, които биха могли да окажат напън върху икономическата обстановка.

Освен това идването на власт в Италия на очевидно евроскептично държавно управление, противопоставящо се на политиката на фрапантни икономии, ускори безпокойствата от големия дълг на страната, който е една четвърт от общия държавен дълг в еврозоната.

Изглежда изцяло несъмнено, че на утрешното съвещание ЕЦБ ще разисква " количественото облекчение ", само че решението на институцията остава незнайно, съобщи Българска телеграфна агенция. Според Фредерик Дюкрозе, икономист от Pictet Wealth Management, по-вероятно е да има " гъвкаво прекъсване " на изкупуването на активи, в сравнение с категоричен ангажимент за преустановяване на " количественото облекчение " на избрана дата ".

Възможно е на следващия ден ЕЦБ да разгласи ново понижаване на месечния размер на изкупуване на активи или продължение на програмата, само че минимум до 10 милиарда евро на месец до декември 2018 година, предвижда Карстен Бжески.

Други наблюдаващи чакат още на следващия ден да бъде оповестено преустановяване на чистото изкупуване на активи на пазара до края на годината " макар опасенията, свързани с Италия ".

Всички обаче са единомислещи, че ще би трябвало да се изчака още, до момента в който ЕЦБ посочи по кое време ще стартира да покачва лихвите, защото институцията постоянно е твърдяла, че това решение ще бъде взето " много след " прекъсването на " количественото облекчение ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР