Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на
Коментари Харесай

ЕЦБ ще купува повече и по-бързо облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да форсира изкупуването на държавен дълг през идващите месеци. Целта е да ограничи възходящата рентабилност на облигациите, която заплашват да навреди на икономическото възобновяване в района. ЕЦБ ще продължи да прави чисти покупки на активи по програмата си PEPP с общ размер от 1.85 трлн. евро най-малко до края на март 2022 година и при всички случаи, до момента в който реши, че коронавирусната рецесия е завършила. Програмите за изкупуване на активи ще продължат, до момента в който рецесията не премине, даде обещание президентът Кристин Лагард.

Сделките по другата стратегия за покупка на активи (APP) ще продължат с месечен ритъм от 20 милиарда евро, допълват от ЕЦБ. Европейската институция ще продължи месечните чисти покупки на активи в границите на APP, колкото е належащо, до момента в който се приспособи стопанската система. Програмата ще завърши малко преди ЕЦБ да стартира да покачва главните лихвени проценти.

Очаквано банката резервира лихвите без смяна - тези по главните интервенции по рефинансиране, по заемите и депозитите остават надлежно на 0%, 0.25% и -0.50%. Управителният съвет чака основните лихвени проценти да останат на сегашните си или по-ниски равнища, до момента в който не реши, че вероятностите за инфлация се приближават до равнище, задоволително близо до, само че под 2%.

ЕЦБ също по този начин ще продължи да обезпечава задоволително ликвидност посредством своите интервенции за рефинансиране. По-специално третата стратегия от целеви интервенции за дълготрайно рефинансиране (TLTRO III), която е комфортен източник на финансиране за банките, подпомагайки банковото кредитиране на компаниите и семействата.
Повече и по-бързо
През последните дни ЕЦБ изпитва проблеми с програмата за незабавни покупки по време на пандемията (PEPP), откакто чистите седмични покупки понижиха фрапантно при започване на март от 17 милиарда евро през първата седмица до 12 мрлд. през втората. Някои членове на управителния съвет на централната банка като Фабио Панета показаха отзиви за по-висока интензивност на стратегиите, до момента в който други икономисти като президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман обявиха, че пазарните условия са удобни и не е нужно нарастване в разноските.

Според Лагард " ЕЦБ е отдадена изцяло към поддържането на удобни условия на финансиране и ликвидност на пазара ". На конференция след срещата на управителния съвет Кристин Лагард изясни, че през 2020 година Брутният вътрешен продукт на еврозоната се е намалил с 6.6%, като спадът продължава и през първото тримесечие на 2021 година Тя добави, че чака растеж в Брутният вътрешен продукт на района от 4% през тази и идната година, като предвижданията са инфлацията да бъде надлежно към 1.5% и 1.2% през 2021 година и 2022 година
Инфлацията в еврозоната за последните 20 години. Автор: Капитал Източник: ЕЦБ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР