Европейската централна банка (EЦБ) проучва създаването на дигитално евро, вероятно

...
Европейската централна банка (EЦБ) проучва създаването на дигитално евро, вероятно
Коментари Харесай

Еврото става дигитално?

Европейската централна банка (EЦБ) изследва основаването на цифрово евро, евентуално основано на блокчейн технология, като допълнение към парите в брой през идващите пет години.

Германските управляващи са създали технология, позволяваща на вложителите да купуват и продават скъпи бумаги на блокчейна в подмяна на парите на централната банка, преодолявайки разликата сред два свята, които до неотдавна изглеждаха непримирими, оповестява Ройтерс.

Частни и обществени институции по света опитват с потреблението на така наречен " технология на разпределената книга " (DLT), известна най-много с зареждането на биткойн и други криптовалути, за споразумяване на покупко-продажби с публични парични средства.

Технологията на разпределената книга се отнася до софтуерната инфраструктура и протоколи, които разрешават едновременен достъп, валидиране и актуализиране на записи по неизменим метод в мрежа, публикувана в голям брой обекти или местоположения.

Бундесбанк, която си партнира за този план с Deutsche Börse и немската държавна организация за дълг, съобщи в сряда, че решението е първото, което разрешава на тези, които продават скъпи бумаги в блокчейна, да получат приходите си по техните сметки в централната банка.

Технологията може скоро да бъде разширена до цялата еврозона и доста преди стартирането на цифровото евро на Европейската централна банка.

" Участниците демонстрираха, че е допустимо да се откри софтуерен мост сред блокчейн технологията и стандартните платежни системи за споразумяване на заплащането на скъпи бумаги в пари на централната банка, без да е належащо да се основава цифрова валута на централната банка “, съобщи немската централна банка Бундесбанк.

По време на теста беше пусната 10-годишна държавна облигация на блокчейна и тя се търгуваше, въпреки и единствено в тестов режим, от шест банки: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs и Société Générale.

Сделките бяха уредени на блокчейна благодарение на " задействаща верига ", която свързва активите в разпределената книга (DLT) с платежната система на еврозоната, известна като Target 2.

Твърдите последователи на криптовалутите постоянно са скептични към централните банки и показват своите токени като форма на пари, защото те не могат да бъдат отпечатани и девалвирани по избор.

Бундесбанк обаче при хладно този план, заявявайки, че той може да дестабилизира банковия бранш, като отдръпне вложителите по време на рецесия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР