Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че най-големите банки в еврозоната

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че най-големите банки в еврозоната
Коментари Харесай

ЕЦБ: „Банките в сянка“ са потенциална заплаха за кредиторите в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвести, че най-големите банки в еврозоната могат да понесат удар, в случай че техните финансови клиенти като фондове, застрахователи и клирингови къщи изтеглят депозитите си или изпаднат в някакви усложнения.

Проучването на ЕЦБ преглежда риска при преливане на средства от така наречен „ банки в сянка “ - като фондове и други финансови компании, които дават финансиране под една или друга форма, към обичайните кредитори и назад. То открива, оповестява Reuters, че експозициите на този вид организации както във връзка с банковите активи (като кредити), по този начин и във връзка с пасивите (като депозити) е съсредоточена в 13-те най-големи кредитори в еврозоната, в това число осемте световно значими банки.

Най-големият риск, сочи заключението на ЕЦБ, е, в случай че „ банките в сянка “ изтеглят своите средства като депозити и репо покупко-продажби от обичайните финансови институции. Те съставляват приблизително 13% от всички техни пасиви, като за по-големите банки този % е по-висок.

Това може да се случи, в случай че самите „ банки в сянка “ - или небанкови финансови медиатори на жаргона на регулаторите, бъдат наранени от изходящи потоци или изгубят доверие в даден трезор.

" Това финансиране може да бъде мощно сензитивно към кредитното качество на банките получатели и може да ускори натиска върху финансирането, пред който са изправени те, в случай че стабилността на главните им индикатори е сложена под въпрос ", декларират от ЕЦБ.

Други канали за разпространяване на финансирането включват насилствени продажби на активи от „ банки в сянка “, които биха провокирали загуби за обичайните банки, защото портфейлите им постоянно се припокриват или са корелирани, излиза наяве още от отчета.

Затрудненията на редовно значимите кредитори също биха довели до проблеми за „ банките в сянка “.

" Ако една или група от такива банки изпадне в усложнение, евентуално ще има основни последствия във връзка с способността на забележителна част от бранша на небанковите финансови медиатори да ръководи ликвидните и пазарните опасности ", подчертават от ЕЦБ, която базира изводите си на поверителни данни, получени в ролята ѝ на върховен банков контрол в еврозоната.

Глобалните редовно значими банки в еврозоната са BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР