Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новите си насоки как банките

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новите си насоки как банките
Коментари Харесай

ЕЦБ ще ваксинира банките срещу лоши дългове


Европейската централна банка (ЕЦБ) показа новите си насоки по какъв начин банките би трябвало да работят по неприятни задължения, надявайки се по този начин да предотврати продължаващото отрицателно влияние на този фактор върху европейските трезори.

Схемата има за цел прекратяването на нови „ необслужвани заеми “, при които кредитополучателят изостава с изплащането на салдото.

"Високите равнища на необслужвани задължения засягат капитала и финансирането на банките, понижават тяхната доходност, отклоняват запаси, които могат да бъдат употребявани по-ефективно, и потискат предлагането на заеми на семействата и компаниите", се споделя в изказване на ЕЦБ.

Според проекта на ЕЦБ нейните надзорници ще изискат от банките да заделят пари в брой, с цел да покрият цялостния размер на заемите, декларирани като рискови, в границите на две години, в случай че кредитополучателят не е дал поръчителство, с цел да подсигурява изплащането.

За заемите с непогасено обвързване, които са обезпечени, заемодателите би трябвало да отделят 40 на 100 от цената на дълга в границите на две години, а цялата сума в границите на седем години от тяхното идентифициране.

Правилата на ЕЦБ не са правно обвързващи, само че ще са управителни за нейните надзорни органи, които следят най-големите и най-важните банки в 19-членната еврозона от 2014 година насам.

Ако банките не съблюдават насоките, избрани да се ползват за всички новорегистрирани необслужвани задължения от 1 април, надзорните органи биха могли да ги принудят да отделят спомагателен паричен буфер, с цел да покрият евентуалните загуби. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР