Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе още една важна стъпка в

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе още една важна стъпка в
Коментари Харесай

ЕЦБ повишава лихвите с 0,75 процентни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе още една значима стъпка в региона на лихвените проценти и разгласи повишение с 0,75 процентни пункта . Основният лихвен % в еврозоната в този момент е 2%.

Решението е предстоящо на фона на рекордна инфлация в Еврозоната . Очакванията са да последват и по-нататъшни стъпки във връзка с лихвените проценти, с цел да се прекъсне актуалната инфлационна вълна.

Това е към този момент третото покачване през тази година, като от юли насам главният лихвен % беше повишен от нула на два %.

С този ход централната банка се приготвя против все по-нарастващата инфлационна вълна в еврозоната , където през септември беше доближат рекордният индикатор от 9,9%. Лихвеният % по банковите депозити в ЕЦБ също беше нараснал.
 Инфлацията в еврозоната се изстреля до рекордните 10% през септември
Инфлацията в еврозоната се изстреля до рекордните 10% през септември

Главоломен е растежът на цените на силата - 40,8%

" Управителният съвет взе днешното решение - и чака да продължи да покачва лихвените проценти - с цел да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2% ", се споделя в прессъобщението на централната банка. " Управителният съвет ще преценява бъдещия курс на главните лихвени проценти с развиването на инфлацията и икономическите вероятности ", декларират още от ЕЦБ.

Още в подготвителния интервал се очакваше сходна стъпка.

Според капиталовата къща La Française Asset Management, да вземем за пример, с цел да резервира доверието си и да върне инфлацията към средносрочната цел от 2%, ЕЦБ би трябвало да затегне още повече юздите на лихвените проценти . " Следователно ще има по-нататъшно повишение на лихвените проценти макар риска от криза ", акцентира пазарният пълководец Франсоа Римеу, представен от Der Standard.

Очаква се конференция на ръководителятна ЕЦБ Кристин Лагард , която да изясни стъпката във връзка с лихвените проценти и да даде прогноза за по-нататъшното развиване. Следващата и последна за тази година среща за лихвените проценти е планувана за 15 декември.
 Лагард: Европа не е в криза
Лагард: Европа не е в криза

Лагард уточни повишението на лихвените проценти като най-хубавия инструмент за битка с необузданата инфлация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР