Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещата си лихва с 0.50

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещата си лихва с 0.50
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвата за пръв път от 11 години насам

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи водещата си рента с 0.50 пункта, вдигайки индикатора за първи път от 11 години в опит да охлади инфлацията в еврозоната, оповестиха международните организации.

След днешното решение референтната рента по депозитите става 0%.

Институцията, която е централна банка за 19-те страни, употребяващи еврото, поддържаше лихвата на исторически най-малко в отрицателната територия от 2014 година, борейки се с дълговата рецесия в района и пандемията от ковид.

" Управителният съвет отсъди, че е уместно да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, в сравнение с бе сигнализирано на предходното съвещание ", се показва в изказването на ЕЦБ.

Лихвата по седмичните и всекидневни кешови аукциони също се подвига с 50 базисни пункта до надлежно 0.50% и 0.75%, добавя Ройтерс.

Институцията указа, че евентуално до края на годината и трите ставки ще бъдат нараснали още.

В опит да смекчи резултата от увеличението на цената на кредитирането ЕЦБ показа и нов инструмент (Transmission Protection Instrument - TPI), който ще ѝ разреши да купува облигации, когато забележи признаци за финансова фрагментация - голословни отклонения в цената на кредитирането измежду 19-те страни от валутния съюз.

Други централни банки покачват главните си лихвени проценти с бързи темпове - със 75 или със 100 базисни пункта на съвещание. Това оказва напън върху ЕЦБ да работи по-решително. Представители на управителния ѝ съвет обаче предизвестяват, че би трябвало да бъдат взети по-балансирани решения при повишението на лихвите, с цел да не бъде подтиснат и без друго застрашеният стопански напредък. Те се притесняват, че съществува риск от криза в еврозоната изключително в случай че Русия спре доставките на природен газ за Европа, разяснява по-рано денем Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР