Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя по-строго отношение към компаниите, които

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя по-строго отношение към компаниите, които
Коментари Харесай

ЕЦБ за плащането в брой: Магазините и доставчиците на услуги не могат да го изключат

Европейската централна банка (ЕЦБ) поддържа по-строго отношение към фирмите, които отхвърлят да одобряват заплащане в брой, в опит да подсигурява, че монетите и банкнотите остават безвредно средство за заплащане.

Коментирайки скорошно предложение на Европейската комисия по отношение на регулирането на заплащанията в брой, ЕЦБ счита, че би било добре да се обясни, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като средство за заплащане.

Представители на Европейски Съюз единствено предложиха да следят обстановката и да подхващат дейности, в случай че тези практики станат прекомерно необятно публикувани.

" Разпространението на сходни обстановки съществено би подкопало правната междинна основа на евробанкнотите и монетите ", оцени институцията във Франкфурт в понеделник в правно мнение, оповестява Bloomberg, представена от Digi24.

" Нова наредба би трябвало да бъде включена в регулаторното предложение, която ясно постановява, че предварителното изключване на пари в брой е неразрешено ", споделя ЕЦБ.

И централните банки на еврозоната показаха известна угриженост по този въпрос. Холандският паричен орган разгласява отчет през февруари, в който предизвестява, че приемането на пари в брой на някои места, в това число кина, паркинги и аптеки, е прекомерно ниско.

Според ЕЦБ приемането на заплащания в брой е намаляло в множеството страни в еврозоната сред 2019 година и 2022 година, като най-значително понижение е записано в Латвия и Финландия. Изпълнителният орган на Европейски Съюз излезе с предложение за контролиране на заплащанията в брой дружно с правно съображение за цифрово евро, върху което ЕЦБ сега работи. Проектът повдигна съмнения, че цифровото евро е предопределено да размени банкнотите и монетите, нещо, което чиновници на ЕЦБ неведнъж отричаха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР