Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да поиска от банките в

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да поиска от банките в
Коментари Харесай

ЕЦБ с призив към банките да калкулират рецесия в разчетите си

Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да изиска от банките в страните от еврозоната да калкулират в бизнес проектите си вероятността от настъпване на криза.

Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския банков орган Андреа Енрия пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент (ECON), съобщи Ройтерс.

ЕЦБ ще употребява тези прогнози, когато преглежда предложенията на банките във връзка с политиките им за погашение на дивиденти, посочи Енрия. Темата ще бъде прегледана по време на съвещанието на Управителния съвет на Европейската централна банка през идната седмица.

ЕЦБ продължава да чака стабилен стопански напредък през тази и през идната година, само че счита, че при ескалация на войната в Украйна може да се стигне до прекъсване на съветските газови доставки и до настъпване на неподходящ сюжет. При него стопанската система на еврозоната може да изпадне в дълбока криза през идната година, сподели Енрия.


Постепенното повишение на лихвените проценти, както предлага ЕЦБ, кардинално ще донесе доходи на банките, означи ръководителят на Европейския банков орган. Той обаче предизвести, че едно по-рязко и безогледно повишение на лихвените проценти ще се отрази отрицателно върху клиентите на банките.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР