Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си и

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си и
Коментари Харесай

ЕЦБ остави лихвите си без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без смяна лихвите си и програмата за стимулиране на стопанската система, предадоха международните организации.

Регулаторът разгласи през днешния ден, че резервира лихвата по овърнайт депозитите на банките на равнище минус 0,5 на 100. През септември индикаторът бе намален от минус 0,4 на 100. Основната рента по рефинансирането остава на нулево ниво, а лихвеният % по пределното кредитно облекчение се резервира 0,25 %.

Решението бе взето на днешното съвещание по паричната политика във Франкфурт, показва Асошиейтед прес. По-рано тази седмица и Управлението за федерален запас на Съединени американски щати не промени лихвените си нива. Това е първото решение под управлението на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард.

По-късно самата тя съобщи, че ЕЦБ понижава прогнозата си за икономическия напредък на Еврозоната на фона на вълната от световна неустановеност, предадоха ДПА и Франс прес.

ЕЦБ към този момент чака стопанската система на валутния съюз да нарасне с 1,1 на 100 през 2020 следващата година по отношение на септемврийската оценка от 1,2 на 100, след което да ускори темпа си до 1,4 % през 2021 година. Това ниво ще се резервира и през 2022 година.

Институцията предвижда, че инфлацията ще се форсира до 1,6 % през 2022 година, достигайки 1,7 % през четвъртото тримесечие на съответната година. Така индикаторът ще се приближи до целевия предел от малко под 2 %. 

През 2020 година годишната инфлация се чака да бъде 1,1 на 100, а през 2021 година ще се увеличи до 1,4 на 100, съобщи Българска телеграфна агенция.

Посоката е добра, разяснява Лагард, която през днешния ден за първи път ръководи съвещание по паричната политика на ЕЦБ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР