Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в сряда, че тази година

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в сряда, че тази година
Коментари Харесай

Kибер стрес тест на банките ще проведе ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи в сряда, че тази година ще организира " стрес тест за киберустойчивост на 109 банки, намиращи се под директен контрол ", съобщи Ройтерс.

Вместо да тества способността на банката да предотвратява хакерски атаки, пробата е предопределен да изследва по какъв начин тези финансови институции ще се оправят в сходни обстановки и по-точно по какъв начин ще " реагират " и ще се " възстановят " от сходни офанзиви.

" Според сюжета на стрес теста хакерската атака съумява да наруши ежедневните бизнес интервенции на банката. След това банките ще тестват своите ограничения за реакция и възобновяване, в това число активиране на незабавни процедури и проекти за деяние в изключителни обстановки и възобновяване на естествените интервенции ", обясниха от ЕЦБ.


Стрес пробата на ЕЦБ за киберустойчивост през идващите месеци няма да засегне характерните за банката финансови условия, а вместо това ще бъде част от по-широка надзорна оценка, се споделя в изказването на централната банка.

Основните резултати от теста ще бъдат оповестени през лятото, съобщава БНР. Конкретните резултати за банките ще бъдат разисквани в процеса на надзорния обзор и оценка за 2024 година

Като част от теста 28 банки ще преминат през " засилена " оценка, при която ще би трябвало да показват спомагателна информация за това по какъв начин биха се справили с сходни хакерски атаки.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР