Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес рекордна годишна загуба за

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес рекордна годишна загуба за
Коментари Харесай

ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г. заради по-високите лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи през днешния ден рекордна годишна загуба за 2023 година и не изключи тази наклонност да продължи и в бъдеще, защото агресивното повишаване на лихвите я принуждава да заплаща милиарди евро на банките, съобщи Ройтерс.

ЕЦБ, която подвигна лихвите до невиждано високо ниво през последните две години, има раздут баланс след десетилетие на финансови тласъци и комерсиалните банки в този момент печелят солидни лихви от трилионите евро, които бяха отпечатани в епохата на вяла инфлация.

" Загубата отразява ролята на и нуждата от политически дейности от страна на Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки - бел. ред.) при осъществяването на главния й мандат за поддържане на ценова непоклатимост и няма отношение към способността й да организира ефикасна парична политика ", съобщи финансовата институция.

ЕЦБ, централната банка за 20-те страни от еврозоната, разгласи, че загубата ѝ преди освобождението на провизиите, е била 7,9 милиарда евро по отношение на 1,6 милиарда евро през 2022 година. 

За разлика от комерсиалните банки централната банка може да оперира при изчерпани хранителни запаси и даже при негативен личен капитал. Тези загуби могат да засилят подозренията в надеждността й, да лишат държавните управления от облага от дивиденти и да повлияят на идния спор за нова оперативна рамка. 

ЕЦБ отпечата пари в брой, с цел да купи държавни облигации с вярата, че огромните и евтини заеми ще подхранят икономическия напредък и ще върнат инфлацията на заложените 2 на 100. Когато лихвите бяха негативни, това носеше малко разноски на ЕЦБ, само че в този момент франкфуртската институция би трябвало да заплаща 4-процентна рента. 

Търговските банки към момента разполагат с непотребна ликвидност на стойност 3,5 трилиона в еврозоната и може да е належащо десетилетие, с цел да се изтеглят тези пари от финансовата система, без това да докара до неустойчивост. 

Междувременно ЕЦБ е спечелила единствено скромни приходи от облигациите, които е продала по схемата за стимулиране на стопанските системи, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР