Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви
Коментари Харесай

ЕЦБ обмисля ново вдигане на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни покачвания на водещите лихви в битка с инфлацията. Това заяви  президентът на институцията Кристин Лагард, представена от ДПА. 

" Инфлационният напън остава висок ", сподели Лагард пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент. 

ЕЦБ ще " подсигурява, че ставките ще бъдат доведени до задоволително рестриктивни равнища ", сподели шефката на инстутицията. 

Целевата инфлация, избрана от банката, е 2 на 100, а през май годишната инфлация в еврозоната се намали до 6,1 на 100, съгласно предварителни данни на Евростат.

ЕЦБ би трябвало да предприеме още няколко покачвания на лихвите, с цел да овладее инфлацията, и не е несъмнено, че ставките ще доближат върховата си стойност през лятото. Това уточни президентът на немската централна банка " Бундасбанк " (Bundesbank) Йоахим Нагел. 

 iStock
През миналата година централната банка на еврозоната подвигна водещите си лихви с най-бързия ритъм в историята си, откакто инфлацията доближи двуцифрени стойности предходната есен. Мнозина ръководители на банката настояват, че стягането на паричната политика е във финалната си фаза и оптималната стойност на ставките към този момент е на хоризонта. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР