Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да приема по-нататъшно отлагане

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да приема по-нататъшно отлагане ...

Панета: ЕЦБ не трябва да отлага ускоряването на инфлацията


Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да приема по-нататъшно отлагане по отношение на ускоряване на инфлацията обратно до своята цел под, но близо до 2%, тъй като настоящата перспектива е незадоволителна и постоянните пропуски рискуват да навредят на икономиката на региона, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Ройтерс.Още по темата

През последните осем години инфлацията в еврозоната остава под тази цел на регулатора, като ЕЦБ очаква нивото на инфлацията да остане по-ниско и през следващите години, докато блокът се възстановява от коронакризата.

Тъй като стимулите достигат своя лимит, някои финансови експерти твърдят, че ЕЦБ трябва да възприеме по-бавен темп на покачване на ценовия натиск вместо да се опитва да разшири или увеличи своите мерки. Панета отхвърля този аргумент, предупреждавайки, че разходите надвишават ползите.

„Аргументът, че можем да разширим хоризонта, за да постигнем целта, не е убедителен“, споделя той в интервю за испанския вестник El Pais. „ЕЦБ не успява да постигне целта си твърде много години“, добавя Панета.

По неговите думи изчакването „ще струва повече“.

„Това би затруднило затвърждаването на инфлационните очаквания и би рискувало трайно намаляване на икономическия потенциал“, предупреждава експертът.

ЕЦБ увеличи своите стимули през март, но въпреки това централната банка вижда инфлацията да се ускори едва до 1,4% до 2023 г. – ниво, което Панета определя като „незадоволително“.

На фона на напредъка при ваксинациите в региона някои експерти вече се обявиха в подкрепа на ограничаването на извънредните покупки на облигации от третото тримесечие нататък, но Панета заяви, че правилният подход в такава криза е свързан с инжектирането на много стимули.

Той дори призова европейските правителства да увеличат фискалната подкрепа, предупреждавайки, че икономиката в блока вероятно е претърпяла по-големи щети, отколкото могат да се видят в момента.

Източник: investor.bg