Европейската централна банка (ЕЦБ) не е приключила с вдигането на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) не е приключила с вдигането на
Коментари Харесай

Лагард: ЕЦБ не е приключила с вдигането на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) не е завършила с повдигането на лихвите. Това сподели шефът на институцията Кристин Лагард на чуване в Европейския парламент в понеделник. Изказването евентуално цели да опровергае спекулациите, че ЕЦБ ще забави темпото и ще премине към по-умерени покачвания на главния си лихвен %. Според Лагард обаче инфлацията в еврозоната не наподобява да е достигнала връхната си точка, а идните данни могат да покажат, че тя още веднъж надвишава прогнозите.

Рязък спад на борсовите цени на силата, облекчени вериги за доставки и дадоха вяра, че инфлацията в еврозоната може би се забавя. Това накара някои вложители да залагат, че ЕЦБ ще премине към по-плавно стягане на паричната политика при идващите си съвещания с по 0.5 процентни пункта вместо досегашните 0.75 прочие пункта. Но мненията на Лагард пред евродепутатите демонстрират, че Франкфурт към момента не възнамерява да забавя темпото. Подобни сигнали пристигнаха по-рано и от шефа на Нидерландската централна банка Клаас Нот. " Трябва да спрем да подтикваме търсенето ", сподели Лагард. Според нея политиката на банката към момента е мощно стимулираща, макар че към този момент подвигна лихвата си от -0.5% на 1.5% тази година.
Реклама Рисковете за инфлацията остават високи
Цените на природния газ, един от главните мотори на инфлацията, се намалиха с към 40% по отношение на пика си през септември, само че това е вследствие на по-малкото ползване поради мекото време, както и поради високата степен на запълненост на хранилищата. Според Лагард обаче тези условия са моментни и могат да се влошат следващата година. Затова тя е скептична, че инфлацията в еврозоната към този момент е трансферирала пика си и ще стартира да спада.

През октомври инфлацията във валутния съюз доближи исторически връх от 10.6% на годишна база. Според икономисти тя може да стартира последователно да се намалява, като прогнозата на анализаторите е за лек спад до 10.4% през ноември съгласно допитване на Reuters. Икономистите обаче чакат инфлацията още дълго да остане висока и едвам през 2025 да падне до задачата от 2%.

За ЕЦБ следва следващо мъчно решение на съвещанието през декември, защото, а. " Очевидно би трябвало да продължим да покачваме лихвените проценти и моето съмнение, макар че не желая да се впускам в спекулации за бъдещето, е, че към момента имаме да извървим дълъг път ", сподели Лагард.
Свързани публикации Еврозоната се отдалечава от дълбоката криза през зимата 22 ноември 2022, 14:07 Първи спад на индустриалните цени в Германия от 2020 година дава вяра за по-ниска инфлация 22 ноември 2022, 10:07 Инфлацията може би стига повратна точка. През октомври е 17.6% на годишна база 15 ноември 2022, 16:05 Брутният вътрешен продукт в евросъюза се усилва приблизително с едвам 0.2% 15 ноември 2022, 13:37 Европейска комисия чака 1.1% растеж на българската стопанска система и криза в еврозоната 14 ноември 2022, 06:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР