Европейската централна банка (ЕЦБ) може просто да опрости целта си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) може просто да опрости целта си
Коментари Харесай

Шефът на френската централна банка предлага ЕЦБ да опрости целите за инфлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) може просто да опрости задачата си за инфлация и да разреши на цените краткотрайно да се „ разгорещят “. Това съобщи Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало по време на събитие, проведено от Института за интернационална икономика​ " Питърсън “, съобщи Блъмбърг.

В момента ЕЦБ прави на обзор на тактика, която включва промяна на актуалната цел за инфлация от „ малко под 2% “. Резултатите от разбора се чакат през втората половина на тази година.

„ Нашата цел за инфлацията би трябвало да бъде разбирана като елементарна, систематична и насочена в средносрочен проект “, разяснява Дьо Гало.

„ Проста значи, че можем да проценим прекомерно комплицираните квалификатори, които към момента са свързани с цифрата от 2%. Систематична се отнася до обстоятелството, че нашата цел съставлява тенденция, а не таван – може да приемем по-висока инфлация от 2% за несъмнено време “, сподели още той.

По думите му опасенията от завръщане на инфлацията в Еврозоната са прибързани, защото факторите, които водят до рът на цените, са краткотрайни, а значителното икономическо закъснение ще продължи да тежи в средносрочен проект. Според него това значи, че е рано ЕЦБ да се откаже от Пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEPP).

Дори и евентуално прекъсване на покупките по PEPP до март 2022 година „ не би означавало внезапно стягане на паричната политика “, изясни Дьо Гало. „ Реинвестициите по Реинвестициите по PEPP ще останат обилни, чистите покупки ще продължат по програмата за закупуване на активи (APP), въпреки и ненапълно пригоден “, добави шефът на централната банка на Франция.

Подобно привършване на изключителните ограничения, съчетано с актуалната еластичност на PEPP и по-категоричните насоки за позволяване на прескачането на прага от 2% на инфлацията, ще обезпечат три детайла, които да дефинират политиката на ЕЦБ за излизане от рецесията.

„ Комбинацията от тези три лоста би трябвало да се употребява като основата на равностранен триъгълник за нашата парична политика в тази последваща фаза “, сподели Дьо Гало.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР