Европейската централна банка (ЕЦБ), е твърдо решена да попречи рязкото

...
Европейската централна банка (ЕЦБ), е твърдо решена да попречи рязкото
Коментари Харесай

Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) , е твърдо решена да попречи внезапното повишаване на инфлацията да се трансформира в норма, съобщи нейният президент Кристин Лагард  във вторник, добавяйки, че пандемията от ковид и съветската инвазия в Украйна оказват дълготраен напън върху цените.

Двата шока доведоха до повишение на потребителските цени , което е " доста по-високо и по-трайно " от предстоящото, съобщи Лагард в тирада във Франкфурт, като добави, че централната банка би трябвало да подсигурява, че високата до небето инфлация няма да стане непрекъсната. " Това е, което ЕЦБ прави ", сподели Лагард.

Инфлацията в еврозоната се повиши до 9,1% през август, което е рекордно високо равнище, като анализаторите предвиждат, че до края на годината тя може да доближи двуцифрено число.

На последното си съвещание по-рано този месец ЕЦБ увеличи лихвените си проценти с рекордно огромните 75 базисни пункта, до момента в който се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

Шоковото решение пристигна единствено няколко седмици откакто банката увеличи лихвите за първи път от повече от десетилетие , поставяйки завършек на интервала на негативни лихвени проценти. Тези нападателни ходове бяха " основен инструмент, с който сигнализирахме за нашата решителност да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2% ", съобщи Лагард.

В вероятност ЕЦБ чака да " увеличи лихвените проценти в допълнение на идващите си няколко съвещания ", сподели тя. Колко бързо и какъв брой надалеч ще се покачат лихвите, ще зависи от " инфлационните вероятности ", добави тя.

Рязкото повишаване на темповете на инфлация се дължи на икономическите разтърсвания от пандемията от ковид и съветската инвазия в Украйна , която докара до внезапно повишаване на цените на силата, сподели Лагард.

Намаляването на вноса на съветски газ " ще има последствия през идващите няколко години ", поддържайки високи цени на силата, до момента в който усложненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в изискванията на по-високи разноски, сподели тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая " евентуално ще продължат по-дълго , в сравнение с в предишното ", сподели Лагард и добави, че " ще отнеме повече време инфлационните резултати от тези шокове да отшумят "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР