Европейската централна банка (ЕЦБ) е почти готова: отговорните лица ще

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) е почти готова: отговорните лица ще
Коментари Харесай

ЕЦБ подготвя почвата за постепенно понижение на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) е съвсем подготвена: виновните лица ще стартират да приготвят почвата за намаляване на лихвите от юни предвид на забавянето на инфлацията, съобщи Франс прес.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи през март, че управителните фрагменти в институцията към момента " не са задоволително уверени4, с цел да прибегнат към сходна стъпка.

Сега те към този момент имат причина да са по-спокойни - повишението цените в еврозоната се е забавило до 2,4 на 100 през март на годишна основа или 0,2 процентни пункта по-малко, в сравнение с през февруари, което е по-голямо от предстоящото.

Инфлацията се приближава до средносрочната цел от 2 на 100, закрепена от ЕЦБ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очакванията са, че управителният съвет, който се събира през днешния ден, ще резервира още веднъж без смяна лихвите, само че съвещанието " ще е въведения към нова повратна точка в паричната политика на еврозоната: последният стадий преди понижението ", предвиждат аналзиаторите от Ай Ен Джи (ING).

Разходите за заеми в еврозоната са най-високото си ниво, което се явява кулминационна точка на покачването на процентните ставки от ЕЦБ с невиждан ритъм за повече от една година, с цел да се успокои инфлацията, скочила през 2022 година, най-много поради въздействието от войната в Украйна.

Лихвата по депозитите, която е  референтна, е на рекордно ниво от 4 на 100 от октомври 2023 г. 

Цената за това - вял стопански напредък, защото търсенето на заеми бе спряно, засягайки потреблението и вложенията, както на фирмите, по този начин и на семействата.

Финансовите пазари от няколко месеца наблюдават за знаци за понижаване на лихвите. Те се надяваха, че това ще се случи още през април, само че някои виновни лица от ЕЦБ, измежду които и президентката Лагард, показаха курс към юни.

Швейцарската национална банка стана първата измежду огромните централни банки, които трансформираха курса си и намалиха лихвата в края на март.

Една сходна изненада от страна на ЕЦБ в четвъртък " е малко евентуална ", съгласно анализаторите на " Кепитъл икономикс " (Capital Economics).

Има редица аргументи за това: през юни банката ще разполага с нови основни знаци за развиването на инфлацията, измежду които и тези за наблюдаване на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 година

Освен това " признаците за стабилизиране на стопанската система в еврозоната, с известно усъвършенстване на растежа на заемите и на знаците за доверие, са тласък да не се бърза с намаляването на лихвите ", сподели Карстен Бжески от Ай Ен Джи. 

Ако ЕЦБ изпревари прекалено много Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати еврото може да се обезцени по отношение на $, което ще оскъпи европейския импорт и евентуално ще съживи инфлацията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР