Европейската статистическа служба (Евростат) разработи първия паневропейски инструмент за наблюдение

...
Европейската статистическа служба (Евростат) разработи първия паневропейски инструмент за наблюдение
Коментари Харесай

Инструмент за сравнение на цените на храните в България и ЕС

Европейската статистическа работа (Евростат) създаде първия паневропейски инструмент за наблюдаване на цените на храните. Дигиталният инструмент употребява данни, събрани от Евростат и националните статистически служби.

Евростат стартира да развива инструмента след известието на Европейската комисия от 2009 година – „ По-добре функционираща верига на доставки при храните в Европа “.

Платформата дава опция да се проследят цените на обособени групи храни както на европейско равнище, по този начин и при обособени страни членки. Обхванат е интервалът от 2005 година досега и се обновява всеки месец.

Освен цените на дребно за крайните консуматори, инструментът на Евростат разрешава съпоставяне на цени на импорт, при индустриалните производителите и при земеделците.

Според Европейската комисия, чиято самодейност е този инструмент, той ще е от изгода за повишение на прозрачността във веригата на доставки на храни. Той ще насърчи конкуренцията по цялата верига на доставки на селскостопански храни и ще усъвършенства нейната резистентност на неустойчивост на цените.

Използвайте европейския инструмент за съпоставяне на цените в България и Европейски Съюз по-долу:

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР