Европейската сметна палата публикува доклад , обвиняващ Европейската комисия (ЕК),

...
Европейската сметна палата публикува доклад , обвиняващ Европейската комисия (ЕК),
Коментари Харесай

Одит: ЕК крие как е сключен договорът за 1.8 млрд. дози ваксини с Pfizer

Европейската счете палата разгласява отчет, обвиняващ Европейската комисия (ЕК), че отхвърля да разкрие детайлности за персоналната роля на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен в договарянията за най-големия контракт  за 1.8 милиарда дози от имунизацията на Pfizer. Прогнозната стойност на контракта (2021-2023) е 35 милиарда евро, в случай че бъде изцяло изпълнен.

Сметната палата заяви, че е открила смущаващи обстоятелства към договорката. Според инспекторите шефът на Европейска комисия е отхвърлил съществуващия устав, с цел да подписа предварителна договорка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за контракт за до 1,8 милиарда дози ваксина против Covid-19, който да бъде подписан през май 2021 година

За всички останали ваксини покупко-продажбите, подписани от Европейски Съюз сред 2020 година и 2021 година, взаимен екип, състоящ се от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, e провел проучвателни диалози. След това резултатът е бил отправен до Управителен съвет по имунизациите, формиран от представители на всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, които са го подписали.

Но тази открита процедура не е спазена в тази ситуация с най-големия контракт в Европейски Съюз, споделя Сметната палата. Вместо това самата Фон дер Лайен организира предварителни договаряния за контракта през март и показа резултатите на управителния съвет през април. Междувременно планувана среща на научни съветници, проведена за разискване на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите за 2022 година, по този начин и не се състоя, написа в отчета.

За разлика от другите договорни договаряния, Комисията отхвърли да даде записи от полемиките с Pfizer под формата на протоколи, имена на съветвани специалисти, контрактувани условия или други доказателства. „ Помолихме Комисията да ни даде информация за предварителните договаряния за това съглашение “, пишат създателите на отчета. „ Такъв обаче не последва. “

Старши инспектор, който оказа помощ в следствието, разяснява пред белгийското издание Politico, че отводът на Комисията да разкрие информация е доста необикновен. „ Това не се случва съвсем в никакъв случай. Това не е обстановка, с която ние нормално се сблъскваме “, твърди специалистът, представен от медията.

Одитният отчет поражда спомагателни опасения по отношение на дейностите на Фон дер Лайен единствено два дни преди да произнесе годишната си тирада за положението на Евросъюза.

Още през април 2021 година New York Times заяви, че водачът на Европейски Съюз е разменила текстови известия с Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на Pfizer, в навечерието на договорката. Близките връзки сред висши политически и бизнес водачи тогава провокираха неразбиране.

В отчета се напомня, че следствието на европейския омбудсман по въпроса „ срещна стена от безмълвие “. По това време Комисията твърдеше, че към този момент не разполага с текстовите известия. В отговор омбудсманът Емили О’Райли откри, че е имало неприятно ръководство.

Противоречията касаят третия контракт на Комисията за mRNA имунизацията на BioNTech/Pfizer. Предишните два контракта бяха обезпечили общо до 600 милиона дози. Но идващият контракт за 1,8 милиарда дози е най-голямата от всички покупко-продажби, подписани от Брюксел. Той планува авансово закупуване на 900 милиона дози, с алтернатива за поръчка на още 900 милиона за доставка през 2022 и 2023 година

Договорът беше забележителен както като размер, по този начин и като цена. Според изтекли детайлности имунизациите са коствали по 15,50 евро  за доза първоначално, като по-късно цената е нараснала до  19,50 евро  според Financial Times, което значи, че договорът ще коства към 35 милиарда евро, в случай че бъде изцяло изпълнен. „ Това е най-големият контракт за ваксина против COVID-19, подписан от Комисията, и ще господства в портфолиото от ваксини на Европейски Съюз до края на 2023 година “, отбелязва Сметната палата. Pfizer не отговори на исканете за коментар.

Това не е първият път, когато ръководителят на Комисията има проблеми с „ изчезващи “ текстови известия. По време на нейния мандат като министър на защитата на Германия парламентарно следствие на добре платени покупко-продажби с външни консултанти разкри, че нейна подчинена инцидентно е изтрила текстови известия от служебния си телефон, а фон дер Лайен също  е изтрила известия от личното си устройство.

В последна сметка фон дер Лайен беше оневинена през 2020 година от окончателния отчет на следствието, който откри, че висши военни и държавни чиновници са направили нарушавания. В личните си показания пред следствието тя призна пропуски в работата на министерството по консултантските покупко-продажби, само че сподели, че ги е адресирала.

Комисията не отговори, потърсена за коментар.
Източник: obektivno.bg



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР