Европейската сметна палата (ЕСП) е установила слабости в начина, по

...
Европейската сметна палата (ЕСП) е установила слабости в начина, по
Коментари Харесай

Откриха слабости в работата на Европейската комисия

Европейската счете палата (ЕСП) е открила недостатъци в метода, по който Европейската комисия прави оценка осъществяването на етапните цели по Механизма за възобновяване и резистентност, и приканва за усъвършенствания в бъдещите оценки. Това стана ясно през днешния ден при представянето на Годишния отчет на Европейската счете палата за 2021 година от члена на ЕСП Илиана Иванова пред управлението на българската Сметна палата – ръководителят Цветан Цветков и зам.-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

За първи път одитът на ЕСП е обхванал Механизма за възобновяване и резистентност - главен съставен елемент на пакета на Европейски Съюз от 800 милиарда евро „ NextGenerationEU “. За разлика от бюджетните разноски на Европейски Съюз, които се основават на правилата на възобновяване на разноски и на съблюдаване на избрани условия, по Механизма за възобновяване и резистентност страните членки получават средства при постигането на авансово избрани основни стадии или цели.

През 2021 година е осъществено единствено едно заплащане по Механизма за възобновяване и резистентност - към Испания. Установено е, че една от 52-те етапни цели, включени в испанското искане за заплащане, не е е напълно изпълнена, само че въздействието й не се приема за значително. 

През 2021 година разноските от бюджета на Европейски Съюз са на обща стойност 181,5 милиарда евро, което съставлява 2,4% от съвкупните разноски за бранш „ Държавно ръководство “ на страните членки и на 1,3% от техния брутен народен приход. Заедно с разноските по Механизма за възобновяване и резистентност общият размер на заплащанията от Европейски Съюз през 2021 година доближава 228 милиарда евро.

В региона на кохезията и естествените запаси в България не са открити количествени неточности и това е наклонност, която се резервира през последните 5 години, сподели Илиана Иванова. Страната ни е дадена като отличен образец за положителното съдействие сред одитните и ръководещите органи и точно това съдействие води до качествени инспекции и невисок брой на грешките, уточни Илиана Иванова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР