Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС

...
Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС
Коментари Харесай

ОЛАФ иска България да върне 30 млн. евро заради измами

Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) предлага България да върне в европейския бюджет над 30 милиона евро по планове. Това се споделя в годишния отчет за активността на службата, показан през вчерашния ден.
ОЛАФ е завършила инспекциите по 10 случая на подозрения за корист с европейски средства у нас през предходната година. По шест случая са издадени рекомендации за по-нататъшни дейности, като един от тях е обвързван с развъждането на лозя. При инспекцията от ОЛАФ е открито, че част от служащите не са разполагали с трудови контракти, а бенефициентът е завишавал цените за осъществената работа и е възлагал активността на подизпълнители против по-ниско възнаграждение. Дружество от друга страна от Европейски Съюз е взело участие в тази ситуация в скица, водеща до подозрения за пране на пари. По този случай е издадена рекомендация за възобновяване на близо половин милион евро.
От ОЛАФ регистрират още инспекциите си по случаите с къщите за посетители у нас, финансирани от европейските аграрни фондове. По тях се желае да се възстановят на европейския бюджет 23 милиона евро за 377 къщи, тъй като парцелите не са били употребявани по предопределение - да се употребяват от туристи против наем вместо за частни потребности.
По програмата за реклама на виновност, спиртни питиета и млечни произведения локално произвеждане в България са били позволени нередности, като средствата по всичките 11 стратегии са били ориентирани към едно сдружение със седалище в Гърция. Отпуснатите заеми от Европейски Съюз не са били възобновени от получателите на сумите. Цените по плановете са били повишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ предлага да се възвърне цялата отпусната от Европейски Съюз сума по тези планове - общо 7 милиона евро.
От ОЛАФ е било открито още, че в план за залесяване са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдаване в продължение на пет години е било регистрирано, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за фактически осъществена активност. От европейската работа са предложили да бъде възобновена цялата обезпечена сума - 180 хиляди евро, както и против обвинените да бъде заведено дело.
От 85 случая, предадени от ОЛАФ на Евраопейската прокуратура, 13 са свързани с България. В европейския бюджет би трябвало да бъдат възобновени общо над половин милиард евро по планове във всички страни от Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР