Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи в петък,

...
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи в петък,
Коментари Харесай

ОЛАФ: 11 т контрабандни пестициди са иззети в България

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) заяви в петък, че е взела участие в изземането на 11 тона неразрешени за потребление в Европейски Съюз пестициди в България.

Някои от иззетите субстанции са изцяло неразрешени в Европейски Съюз заради заплахата им за човешкото здраве и околната среда.

След конфискуваните препарати за агрозащита са " Тиаметоксам " и " Имидаклоприд ", които могат да навредят на опитомените медоносни пчели и на дивите опрашители, а през тях да влязат и в храната на хората. " Хлорпирифос " пък може да провокира невротоксичност и има неподходящи резултати върху неврологичното развиване на децата.

 При огромни инспекции в Европейски Съюз Еврокомисията откри подправен мед и в България При огромни инспекции в Европейски Съюз Еврокомисията откри подправен мед и в България

Според ОЛАФ българското разследване счита, че пестицидите са били импортирани контрабандно от страна, която не е член на Европейски Съюз. Разследването не е завършило. Не се оповестява за арестувани по случая.

" Някои от противозаконните субстанции, които иззехме дружно с българските управляващи, са доста рискови за човешкото здраве и за пчелите Бих желал да благодаря на сътрудниците за положителното съдействие, което разреши този значим резултат. Заедно сме по-силни и пазиме европейците и нашата околна среда ", съобщи шефът на ОЛАФ Виле Итала.

При взаимна акция, извършена с Българската организация за сигурност на храните и с полицията са открити артикули с изминал период на валидност, продукти без етикет или етикети, които не съблюдават задължението за включване на превод на български език.

 За пет години в България има единствено едно обвиняване по сигнал на ОЛАФ За пет години в България има единствено едно обвиняване по сигнал на ОЛАФ

Двете български институции не са разгласили информация за взаимната интервенция с европейската работа.

Миналото лято ОЛАФ заяви, че. През декември службата, откакто откри измами с европейски средства при два плана за пречиствателни станции за отпадни води в България.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР