Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоява България да

...
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоява България да
Коментари Харесай

ОЛАФ поиска България да върне 140 милиона

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) упорства България да върне предоставените ѝ 38 млн. евро по утвърден жп план, по който европейското финансиране е към 140 млн. евро.

Останалите - 92 млн. евро, ОЛАФ упорства въобще да не бъдат изплатени на България. Причината е открити съществени нередности по време на процедурата за възлагането на публичната поръчка и при осъществяването на плана. Това се споделя в известие на ОЛАФ до медиите, публикувано през днешния ден.

Става въпрос за модернизацията на жп линията сред Костенец и Септември, която е част от така наречен железопътна автомагистрала " Тракия " от София до Бургас. Целият план е за към 360 млн. лева с Данък добавена стойност, по данни на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). От тях безвъзмездната помощ е към 140 млн. евро, като от тях досега България е получила 38 млн. евро.

Разследването на ОЛАФ е направено дружно с Европейската прокуратура, която преди две седмици заяви, че е задържала двама българи по съмнение за измами при осъществяването на жп планове за ощо 620 млн. лв..

Фокусът върху следствието на ОЛАФ е върху финансовите вреди, породени от хипотетичните нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на публични поръчки и осъществяването на плана. Според него двама от спечелилите поръчките или не са имали техническия потенциал за осъществяване на плана, или са показали неверно финансовите си благоприятни условия.

Поръчката за модернизацията на жп линията Костенец - Септември беше извоювана от обединяването " Костенец - Септември 2018 ". Водещ сътрудник в него е българската " Транс логистика " ЕООД (65%). Другите участници в консорциума са испанската компания " Контаратас Иглесиас " АД (30%) и румънската " Аркада Къмпани " АД (5%), която беше разследвана в Букурещ за злоупотреби с еврофондове.

Българската компания има белези на класическа " пощенска кутия ", испанският сътрудник няма никакъв опит в железопътното строителство, а румънската компания, която има непретенциозен опит, е упрекната от антикорупционната прокуратура DNA за кражба на евросредства от рехабилитацията на жп линия.

ОЛАФ завършва случая с рекомендации да бъдат възобновени над 38 милиона евро и да се спре изплащането на останалите 92 млн. евро по осъществяването на плана.

Разследването на европейската продължава по другия жп план Костенец - Септември. Той се финансира от Кохезионния фонд на Европейски Съюз по оперативна стратегия " Транспорт " 2014 - 2020 година По него безвъзмездната помощ е в размер на 111 млн. евро. По него европрокуратурата проверява вероятни престъпни закононарушения, като корист с евросредства и пране на пари, се споделя в известието на ОЛАФ.

Преди две седмици от европейската прокуратура заяви, че изпълнителите на двата жп европроекта са обвинени, че в къс интервал от време са създали серия от фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което е довело до изтеглянето в брой на над 2,5 млн. евро от престъпно проявени лица. По случая имаше и двама арестувани. Техните имена не са съобщавани, не е ясно и дали не престават да са в ареста.

През последните близо 10 години Европейската комисия не беше серпантина евросредства на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР