Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български

...
Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български
Коментари Харесай

Кьовеши не е получила официално българските предложения за делегирани прокурори

Европейската прокуратура към момента не е получила публично шестте български оферти за делегирани прокурори, оповестиха от институцията за Българска национална телевизия.

Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет избра преди три седмици нови шестима претенденти, откакто в началото препоръчаните от България бяха отхвърлени от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Кьовеши направи доклад през днешния ден в Комисията по бюджетен надзор на Европарламента за първите 4 месеца на действие на Европейската прокуратура.

В момента институцията проверява 350 случая на подозрения за злоупотреби с евросредства на стойност 4,6 милиарда евро. От 1 юни, когато Европейската прокуратура стартира работа, до в този момент са получени над 2000 сигнала за злоупотреби. Сигналите идват от разнообразни източници като европейските жители също могат да алармират за нарушавания на уеб страницата на институцията.

В Европейската прокуратура вземат участие 22 държави-членки от Европейски Съюз, те имат право на 140 делегирани прокурори. До в този момент са назначени 91, заяви Кьовеши. Словения е единствената страна, която към момента не е предложила своите претенденти. Според Кьовеши това затруднява доста работата освен на място, само че и на цялата институция.

Кьовеши сподели, че Европейската прокуратура има потребност от повече средства, въпреки че бюджетът беше повишен три пъти за тази година. От Еврокомисията обявиха, че са склонни за преразгледат бюджета на институцията и средствата в бъдеще да бъдат увеличени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР